Αν αναζητάτε αυθεντικές γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, τα στέκια που ακολουθούν αποτελούν την ιδανική επιλογή. Εδώ, η παράδοση και η φιλόξενη ατμόσφαιρα μετατρέπουν το κάθε γεύμα σε μια μοναδική εμπειρία.

Από ιστορικές ταβέρνες που κρατούν ζωντανές γεύσεις περασμένων δεκαετιών, μέχρι γευστικές στάσεις με φαγητά που μυρίζουν σπιτική θαλπωρή, κάθε ένα από αυτά τα μέρη θα σας προσφέρει μια γεύση της πραγματικής ελληνικής κουζίνας.

Η ταβέρνα του Αξώτη

Η ταβέρνα του Αξώτη, στο Πολύγωνο (Παπαρσένη 15), είναι ένας αγαπημένος προορισμός για πάνω από 60 χρόνια για όσους αναζητούν νόστιμο φαγητό και οικογενειακή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Από τότε που άνοιξε, φημίζεται για το βαρελίσιο κρασί που παρασκευάζουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της, εγγόνια του ιδρυτή της. Στο μενού, ξεχωρίζουν το ζουμερό μπιφτέκι, το άριστα ψημένο παϊδάκι και οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες.

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126), με ιστορία που ξεκινά το 1944, είναι πλέον διάσημη για τα εξαιρετικά τηγανητά της και θεωρείται μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, όμως η προσοχή σας θα στραφεί αμέσως στα λαχταριστά πιάτα. Εδώ θα απολαύσετε χωριάτικη σαλάτα και μια ποικιλία φρέσκων θαλασσινών που θα σας μαγέψουν με τη γεύση τους και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε να τρώτε.

Ο Μόσχος

Λίγα μόλις βήματα από τις γραμμές του τρένου στο σταθμό Ταύρος, η ταβέρνα «Ο Μόσχος» (Λ. Ειρήνης και Ελένης, Ταύρος) έχει γίνει διάσημη για το φρέσκο ψάρι της και θεωρείται ένα από τα καλύτερα στέκια για τηγανητά στην Αθήνα. Στον κατάλογό της θα βρείτε γαύρο, σαρδελίτσα, μαριδάκι, καλαμάρι και μπακαλιάρο, όλα φρεσκότατα και συνοδευμένα με τις αξεπέραστες τηγανητές πατάτες και δροσερές σαλάτες.

Η Ήπειρος

Η Ήπειρος, ένα από τα πιο διάσημα και καλτ στέκια της πόλης, βρίσκεται στην καρδιά της Βαρβάκειας Αγοράς. Εδώ θα βρείτε πιάτα που θυμίζουν τη μαγειρική μιας μαμάς ή μιας γιαγιάς, με παραδοσιακές συνταγές που σερβίρονται σε γενναίες μερίδες. Η βιτρίνα της Ηπείρου είναι γεμάτη με ζεστές, χορταστικές σούπες, που αποτελούν σημείο αναφοράς για το μαγαζί και γίνονται ανάρπαστες καθημερινά. Επιπλέον, δοκιμάστε γίδα φρικασέ ή σούπα και θα μας θυμηθείτε!

Το Ειδικόν

Το Ειδικόν είναι η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38), και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια, στην περιοχή που χωρίζει τον Πειραιά από τα Ταμπούρια. Εδώ, πέρασαν στιγμές διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Καζαντζίδης, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνης, ενώ παραμένει αγαπημένο στέκι των ντόπιων και των επισκεπτών που εκτιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τις αυθεντικές σπιτικές γεύσεις. Με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα, το Ειδικόν έχει λίγα τραπέζια και σερβίρει αγαπημένα πιάτα όπως φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και πατάτες κομμένες στο χέρι, παραμένοντας πιστό στην παράδοση της μπακαλοταβέρνας.

Ραμόνα

Η Ραμόνα είναι ένα μικρό κουτούκι στην Καλλιθέα, κρυμμένο σε μια γωνιά που απαιτεί λίγη αναζήτηση για να το βρείτε. Βρίσκεται στη διεύθυνση Μίνωος 11-13 και είναι γνωστή για την εξαιρετική κουζίνα της, που έχει καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση των επισκεπτών και να τους κάνει πιστούς θαμώνες. Το περιβάλλον είναι ζεστό και οικογενειακό, με μια ιδιαίτερη καλτ ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα που κοσμούν το χώρο. Εκτός από τις γενναιόδωρες μερίδες και τις προσιτές τιμές, η Ραμόνα ξεχωρίζει για τα νόστιμα ψητά της στα κάρβουνα, ενώ στο τέλος προσφέρει ως κέρασμα σπιτικό ραβανί με παγωτό.