Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένας από τους πιο αγαπητούς και χαρισματικούς μουσικούς της Ελλάδας, διοργάνωσε στις 25 Ιουλίου 1983 μια συναυλία που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη». Η συναυλία αυτή, που έλαβε χώρα στην πλαζ της Βουλιαγμένης υπό το φως της πανσελήνου, συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα, με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 100.000.

Η σκηνή της συναυλίας ήταν μια πλωτή εξέδρα περίπου 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα, και οι καλλιτέχνες έφταναν σε αυτή με μια φωταγωγημένη φορτηγίδα από τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Η βραδιά ξεκίνησε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να χαιρετά το κοινό. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Άννα Βαγενά και η Αφροδίτη Μάνου. Εμφανίστηκαν επίσης η η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο ενώ η βραδιά περιλάμβανε επίσης τζαζ μουσική από τη μπιγκ μπαντ του Μανώλη Μικέλη. Αυτή η ποικιλία καλλιτεχνών πρόσφερε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που κάλυπτε διάφορα είδη και στυλ.

Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων κατά μήκος της Παραλιακής. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους έμαθαν για το γεγονός την τελευταία στιγμή από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, που μετέδιδε ζωντανά την εκδήλωση. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική, με το φως της πανσελήνου να δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ η μουσική γέμιζε τον αέρα με μελωδίες και ρυθμούς.

Το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» θεωρείται ορόσημο για τις ανοιχτές συναυλίες στην Ελλάδα και συχνά χαρακτηρίζεται ως το ελληνικό Woodstock, λόγω της μαζικής προσέλευσης και της ελεύθερης, αυθόρμητης φύσης του. Η συναυλία αυτή απέδειξε τη δύναμη της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους και να δημιουργεί ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Η πρωτοβουλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη να διοργανώσει αυτή τη συναυλία σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο και υπό αυτές τις συνθήκες κατέστησε το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» ένα θρυλικό γεγονός που μνημονεύεται μέχρι σήμερα με αγάπη και νοσταλγία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

325: Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1893: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Σωτήριος Σωτηρόπουλος, εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Όλοι μιλούσαν για ένα οικονομικό τόλμημα, έναν τεχνικό άθλο, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, με το έργο να ολοκληρώνεται 11 χρόνια αργότερα.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και έχει στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1965: Σάλο προκαλεί η δημοσίευση επιστολής της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τον δημοσιογράφο Ντιου Πίρσον στην Washington Post με τίτλο «Η αγωνία του κ. Παπανδρέου. Οι βασιλείς επεδίωξαν να τον ανατρέψουν, συνδέοντας το γιο του με παραστρατιωτική οργάνωση». Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικογένεια Παπανδρέου ότι υποκινεί αμερικανική ανάμιξη.

1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Στους θεατές δεν αρέσει καθόλου ο νέος ήχος, με αποτέλεσμα να τον γιουχάρουν.

1967: Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διακηρύσσει το «Δόγμα Νίξον», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ περιμένουν πλέον από τους συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα.

1971: Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, Κρίστιαν Μπάρναρντ, μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες.

1978: Γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στον κόσμο

1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτι στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

1982: Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπατά» στο διάστημα.

2010: Τα WikiLeaks δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μια από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του Αμερικανικού Στρατού.

2012: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να αποκλείσει την Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αιτία αποτελεί η ανάρτηση σχολίου στο Twitter, στο οποίο έγραφε: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!». Η πρωταθλήτρια είχε ήδη αναχωρήσει με την ελληνική ολυμπιακή αποστολή για τη βρετανική πρωτεύουσα.

Γεννήσεις

Μαρασλής

1831 – Γρηγόριος Μαρασλής, Έλληνας ευεργέτης

1848 – Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας από το 1902 έως το 1905. Ήταν ο πρώτος υψηλού επιπέδου πολιτικός που διακήρυξε το 1917 ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους κράτος στην Παλαιστίνη.

1905 – Ελίας Κανέτι, Βούλγαρος συγγραφέας ισπανικής καταγωγής

1924 – Γέροντας Παΐσιος (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης), Έλληνας μοναχός

1967 – Ματ ΛεΜπλανκ, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1920 – Ιωάννης Κονδυλάκης, Έλληνας λογοτέχνης

1967 – Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος

2011 – Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης

2020 – Θανάσης Ιντζόγλου – Ποδοσφαιριστής