Ένα αυτόνομο κρατίδιο στην Αδριατική, ένα πλωτό έθνος, ήθελε να φτιάξει στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένας ιταλός μηχανικός.
Η εξέδρα που κατασκεύασε είχε εστιατόριο, μπαρ, κατάστημα με σουβενίρ, ακόμα και ταχυδρομείο. Μια απίστευτη πραγματικά ιστορία που πέρασε στα «ψιλά» της Ιστορίας και αποφάσισε να μας πει τώρα το Netflix.
«Rose Island» το λένε, «Πλωτό έθνος» στα ελληνικά, και είναι η πραγματική ιστορία του Τζόρτζιο Ρόζα. Οι θρυλικές μάχες του με το ιταλικό κράτος δηλαδή για την αυτοσχέδια εξέδρα που έστησε έξω από τις ακτές του Ρίμινι και ήθελε να αναγνωριστεί ως αυτόνομο κράτος.
Ο Ρόζα πέθανε το 2017, σε ηλικία 92 ετών. Πρόλαβε ωστόσο να συναντηθεί με τους δημιουργούς της ταινίας και να τους δώσει τις ευλογίες του για να γίνει η ιστορία του ταινία.
Η υπόθεση ξεκινά το 1967, όταν ο Ρόζα θέλησε να φτιάξει ένα πλωτό έθνος, ένα σύμβολο ελευθερίας. Τρελό τον έλεγαν, σύμφωνα ωστόσο με τον γιο του, Λορέντζο Ρόζα, η κατασκευή του L’Isola delle Rose απαιτούσε τεχνογνωσία και υπερπήδηση μεγάλων δυσκολιών.
«Έφτιαξε μια δική του πλατφόρμα και μετά την έκανε ένα κράτος έξω από χωρικά ύδατα, το οποίο τον μετέτρεψε σε πρίγκιπα των αναρχικών», λέει ο Λορέντζο.
Το πλωτό έθνος
Η πλωτή πλατφόρμα είχε επιφάνεια 400 τετραγωνικών μέτρων και στεκόταν σε ύψος 26 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Φτιάχτηκε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ρίμινι, έξω από τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας δηλαδή, ώστε να μην έχει μπλεξίματα με το κράτος.
Ο Ρόζα ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο του ανεξάρτητου κρατιδίου του, τη Δημοκρατία της Νήσου Ρόζα.
Οι ιταλικές αρχές δεν το χάρηκαν ακριβώς. Το Rose Island είχε φτιαχτεί χωρίς άδεια και μπορούσε να κερδίσει πολλά από τον τουρισμό, αποφεύγοντας ταυτοχρόνως την εθνική φορολογία.
Μερίδα πολιτικών το είδαν όχι μόνο ως άντρο ακολασίας και τζόγου, αλλά έφτασαν να ισχυριστούν πως αποτελεί και εθνική απειλή, θεωρώντας εντελώς αβάσιμα ότι εκεί θα έδεναν σοβιετικά υποβρύχια.
Κι έτσι μόλις 55 μέρες μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του νησιού στις 24 Ιουνίου 1968, οι Ιταλοί έστειλαν τον στρατό τους να την καταλάβει. Και στις 11 Φεβρουαρίου 1969 το ανατίναξαν με δυναμίτη.
Μερικές μέρες μετά, μια καταιγίδα βύθισε ό,τι είχε απομείνει από την κατασκευή. Η οποία παραμένει ακόμα στον βυθό της Αδριατικής.
Η ιστορία του Ρόζα είναι πολύ γνωστή στο Ρίμινι. Ώρα να τη μάθουμε όλοι…