Νέο τελεσίγραφο απέστειλε σήμερα η Ρωσία, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία και να την θέσουν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

Το Azovstal έχει χαρακτηριστεί το «τελευταίο οχυρό» της Μαριούπολης και όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, μέσα στο εργοστάσιο υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

https://twitter.com/CanadianUkrain1/status/1515748018720579588

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό με τη συμμετοχή Μπάιντεν και Ευρωπαίων

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών, ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα συζητηθούν η βοήθεια στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Τόκιο θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εξοπλισμό προστασίας από χημικά όπλα

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με μάσκες και στολές προστασίας από χημικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι. Επιπροσθέτεως, εμπορικά drones θα παρασχεθούν στην Ουκρανία για αναγνωριστικούς σκοπούς στο πλαίσιο του αγώνα της κατά των Ρώσων εισβολέων. Αυτό γίνεται σε ανταπόκριση σε αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.

Η Ιαπωνία προβαίνει στην ενέργεια αυτή εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη χρήση χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση», σημείωσε ο Κίσι.

Πρόσφατα η Ιαπωνία προμηθεύσει την Ουκρανία με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και χειμερινά ενδύματα μάχης.

Στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή απαγόρευση στις εισαγωγές 38 αγαθών από τη Ρωσία, στα οποία περιλαμβάνεται η βότκα και ορισμένα προϊόντα ξυλείας.

Τα προϊόντα που απαγορεύτηκαν αναλογούν μόλις σε λίγο περισσότερο από το 1% των εισαγωγών από τη Ρωσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία ενεργεί ευθυγραμμιζόμενη με τη Δύση στην επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία.