Αεροσκάφος για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιείται από τον ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ήταν σήμερα στο Ισραήλ αλλά ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα δεν αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες που υπόκεινται στο διεθνές «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε μάλιστα ότι οι χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές και αεροπορικές αρχές της χώρας συντονίζονται στο θέμα αυτό.
Σε ανακοινώσεις του από τη Σλοβακία, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως «το Ισραήλ δεν θα είναι μια διαδρομή για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και άλλες χώρες της Δύσης».
Πρόσωπο με γνώση του θέματος δήλωσε στο ίδιο Μέσο ότι αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αμπράβομιτς πέταξε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν χθες, Κυριακή, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, δεν υπήρχε αναφορά στο τζετ.
Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή εάν ο Αμπράβομιτς, που έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, επέβαινε σε αυτό, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Επισημαίνεται πως το αεροσκάφος αναμενόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές.
Εξετάζει το Τελ Αβίβ την υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας;
Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο Αμπράβομιτς, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί ότι έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να υιοθετήσει χρηματοπιστωτικές και εξαγωγικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο Λαπίντ δεν είπε άμεσα εάν το Ισραήλ εξετάζει τις δικές του κυρώσεις αν και είπε ότι το ΥΠΕΞ «συντονίζει το θέμα αυτό μαζί με εταίρους, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας, κλπ».
Οι όποιες κυρώσεις από το Ισραήλ θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει στη ρωσοουκρανική κρίση. Ο ίδιος είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου και έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και δεν υπάρχει δικαιολογία σε καμία περίπτωση για επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Λάπιντ, που υπήρξε ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που καταδίκασε ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.