Υπό πολιορκία βρίσκεται η Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν επιλέξει να σφίξουν τον κλοιό γύρω το Κίεβο, ξεκινώντας τους βομβαρδισμούς από το πρωί της Δευτέρας (14/3). Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται την Τρίτη, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ευρώπη επικύρωσε το τέταρτο πακέτο κυρώσεων.

Μήνυμα Ζελένσκι στους Ρώσους στρατιώτες: Γιατί να πεθάνετε;

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μεταμεσονύχτιο μήνυμά του απευθύνθηκε απευθείας στους Ρώσους στρατιώτες που «βρίσκονται στη χώρα ή που ετοιμάζονται να μπουν» πως δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα μέσω του πολέμου.

«Ρώσοι κληρούχοι! Ακούστε με πολύ προσεκτικά. Ρώσοι αξιωματικοί! Ήδη έχετε καταλάβει πολύ καλά. Δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα από την Ουκρανία. Ναι, θα αφαιρέσετε ζωές. Είστε πολλοί από εσάς, αλλά και η δική σας η ζωή θα αφαιρεθεί», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για ποιόν λόγο; Ξέρω πως θέλετε να επιβιώσετε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως η Ουκρανία ακούει τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτών μέσω υποκλοπών. «Ακούμε τί πραγματικά σκέφτεστε για αυτόν τον πόλεμο, για αυτή την ντροπή και για το κράτος σας. (Ακούμε) τις συζητήσεις που κάνετε μεταξύ σας, τα τηλεφώνά σας με τις οικογένειές σας. Τα ακούμε όλα. Βγάζουμε συμπεράσματα. Ξέρουμε ποιοι είστε», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επίσης, πρόσφερε στους Ρώσους στρατιωτικούς αυτό που αποκάλεσε «μια επιλογή» και «μια ευκαιρία». «Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνω μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσετε. Αν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας θα σας συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας συμπεριφέρονται στον δικό σας στρατό. Διαλέξτε!».

Χωρίς να προσφέρει περαιτέρω στοιχεία, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ρωσία έχει χάσει 80 μαχητικά αεροσκάφη «και σύντομα και ελικόπτερα που ρίχνουμε θα φτάσουν στις εκατοντάδες». Επιπλέον, θέλοντας να υπογραμμίσει τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, τόνισε πως ο εξοπλισμός που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι έχει μετατρέψει τον ρωσικό στρατό «σε έναν από τους παρόχους των δυνάμεών μας».

Παράλληλα, επαίνεσε και τους Ρώσους που ξεπερνούν τους φόβους τους και δεν διστάζουν να διαμαρτυρηθούν και ξεχώρισε την κίνηση που έκανε μια Ρωσίδα στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ρωσικού δικτύου.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα συνεχιστούν σήμερα (15/3). «Οι εκπροσωποί μας δούλεψαν για αυτές τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά. Πολύ καλά, όπως μου είπαν. Αλλά θα δούμε (πως θα εξελιχθούν). Θα συνεχίσουν αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Our brave defenders continue to inflict devastating losses on Russian troops. Soon the number of downed helicopters of…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, March 14, 2022

Στη Ζαπορίζια οι πρώτοι άμαχοι από τη Μαριούπολη

Για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες λειτούργησε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη και σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ οι πρώτοι άμαχοι που εγκατέλειψαν την πόλη έφτασαν σε ασφαλές μέρος στη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατάφεραν και έφυγαν 600 άνθρωποι.

Πάντως, οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν να μπει στην πόλη κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη Μαριούπολη εδώ και μέρες έχει κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έχει κοπεί το νερό και τα τρόφιμα είναι λιγοστά.

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως απέκρουσε ρωσική επίθεση για την κατάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης. Το Γενικό Επιτελείο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες.

Το λιμάνι της Μαριούπολης και η πόλη που βρίσκονται στην Αζοφική Θάλασσα βρίσκονται υπό πολιορκία εδώ και παραπάνω από δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους περισσότερο από 2.500 κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα συνεχόμενα ρωσικά πυρά.

Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

Με πολλές μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία να βρίσκονται υπό πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση, ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

Αναφέρει πως ως τώρα οι πληροφορίες του και τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τις κατηγορίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία είναι εκείνη που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα.

Αντίθετα, τόνισε πως η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων «στη μορφή μιας “στημένης επίθεσης” ή μιας “στημένης ανακάλυψης” ή παραποιημένων στοιχείων προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της πως οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα». Πρόσθεσε, δε, πως «μια τέτοια “στημένη επίθεση” θα την ακολουθούσε μια εκτεταμένη καμπάνια παραπληροφόρησης».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει πως η Ρωσία «είναι πιθανό να καταφύγει σε επιχειρήσεις “στημένων επιθέσεων” προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή της Ουκρανία».

Οι Ρώσοι στοχεύουν τα αγροτικά μηχανήματα, λέει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών

Μεταξύ των στόχων των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκονται, πλέον, ακόμη και τα αγροτικά μηχανήματα, όπως ισχυρίζεται η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως γίνονται σχεδιασμένες επιθέσεις στον αγροτικό εξοπλισμό και έτσι θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια πρώτων υλών τόσο στην Ουκρανία, ενώ σαφώς επηρεάζονται και οι εξαγωγές της Ουκρανίας στον υπόλοιπο κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ήδη, δε, στη Γερμανία καταγράφονται ελλείψεις και αγορές πανικού σε σούπερ μάρκετ με τους πολίτες να φοβούνται πως οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράταση του στρατιωτικού νόμου ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε χθες το βράδυ (14/3) στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεση – την οποία αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Δεν δεχόμαστε να δοθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσία», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 και στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ, η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.

«Έντονες» συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας στη Ρώμη

Ολοκληρώθηκε, νωρίτερα απόψε, η συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν με τον Γιάνγκ Γιετσί, διευθυντή του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τον ιταλικό Τύπο, πηγές του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν ότι «αν, στον πόλεμο αυτό, η Κίνα αποφασίσει να στηρίξει την Ρωσία με υλική βοήθεια, είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες για το Πεκίνο».

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

«Οι Ρώσοι είναι Ορκ»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ, χαρακτήρισε ως Ορκ τους Ρώσους κάνοντας λόγο για εικόνες αποκάλυψης στο Κίεβο μετά τους βομβαρδισμούς.

«Κίεβο. Μια από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ευρώπη σήμερα μοιάζει με καρέ από ταινία αποκάλυψης», αναφέρει αρχικά ο υπουργός Άμυνας και συνεχίζει: «Η Ρωσία κουβαλάει θάνατο, και καταστροφή. Δεν είναι Σλάβοι, είναι Ορκ, αλλά θα κερδίσουμε».

Εικόνες που τρομάζουν από τα προάστια του Κιέβου

Πύραυλος χτύπησε σήμερα το πρωί συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκεται στην Κουρενίβκα, ένα προάστιο του Κιέβου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα και να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Ρώσοι με τα πυρά τους έπληξαν πολυκατοικία εννέα ορόφων στην είσοδο της πρωτεύουσας αφήνοντας πίσω τους δύο νεκρούς και εννέα τραυματίες.

Κίεβο

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο ηλικιωμένος απομακρύνεται από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας γεμάτος αίματα ενώ σε άλλα πλάνα δείχνουν την κατεστραμμένη πολυκατοικία των εννέα ορόφων.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο πύραυλος χτυπά το συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο.

Στο βίντεο διακρίνεται ένα άτομο να περπατά αρκετά μέτρα μακριά από την πολυκατοικία και να τρομάζει από την έκρηξη.

Σε φωτογραφίες και τα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter το «The Kyiv Independent» φαίνονται τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας που φλέγονται, ενώ οι πυροσβέστες κατεβάζουν επιζώντες.

Με τον πόλεμο να έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα, ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή έχει φθάσει ήδη τα 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε αυτό που έχει γίνει η πιο γρήγορα αυξανόμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Mετά την 9όροφη πολυκατοικία στο Κίεβο χτυπήθηκε και το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Αντόνοβ, γνωστό και ως Χοστόμελ.

Το Χοστόμελ είναι το πιο σημαντικό διεθνές αεροδρόμιο εμπορευμάτων της Ουκρανίας, καθώς και στρατιωτική αεροπορική βάση.

Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό πως ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με στόχο την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν την Τρίτη (15/3). Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ επεσήμανε πως οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφαλείας».

«Δύσκολη συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί τον παραλογισμό των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι 19 ημέρες βίας κατά των ουκρανικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική» κατέληξε ο Ποντόλιακ στο μήνυμά του.

Βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ , που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

«Απόλυτος έλεγχος» των μεγάλων πόλεων

Ο ρωσικός στρατός «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων που είναι ήδη περικυκλωμένες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο.