Δύο ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν το πρωί της Πέμπτης (23/12) από τους διασώστες από μια λίμνη στη βόρεια Μιανμάρ μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες Τετάρτη σε ορυχείο νεφρίτη, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να καταπλακωθούν από τη λάσπη και τις πέτρες, δήλωσε ένας διασώστης, ο οποίος δεν είχε ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.
Ένα πτώμα εντοπίστηκε χθες και δύο ακόμη σήμερα το πρωί στη λίμνη αυτή που βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου που κατέρρευσε στο Χπακάντ, στην πολιτεία Κάγια στα σύνορα με την Κίνα, μια περιοχή από όπου εξορύσσεται νεφρίτης, μια επικερδής, επικίνδυνη και μη ρυθμισμένη βιομηχανία.
Ένα από τα θύματα ήταν ένας νεαρός 23 ετών από την κεντρική Μιανμάρ.
Οι διασώστες που αναζητούν επιζώντες μέσα στη λίμνη και κάτω από τη λάσπη είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι οι αγνοούμενοι ήταν τουλάχιστον 70, αν και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό.
«Αν δεν ανέβουν σήμερα στην επιφάνεια τα πτώματα, θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες»
Μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και την ομίχλη που καθυστέρησαν τις επιχειρήσεις, οι καιρικές συνθήκες πλέον είναι καλές και «αναζητούμε χωρίς διακοπή και με τη βοήθεια έξι ομάδων διασωστών» επιζώντες, δήλωσε ότι Κο Τζακ του Οργανισμού Βιρμανών Διασωστών.
«Αν δεν ανέβουν σήμερα στην επιφάνεια τα πτώματα, θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, έτσι γίνεται», πρόσθεσε ο Κο Νγι, ένας άλλος διασώστης.
Σύμφωνα με τοπικό ακτιβιστή, εκατοντάδες εργάτες επέστρεψαν στο Χπακάντ την περίοδο των βροχών για να εργαστούν στα ορυχεία νεφρίτη, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει ως τον Μάρτιο του 2022 η χούντα που κυβερνά τη χώρα.
Η μεγάλη πίεση που ασκείται από το βάρος του χώματος και των βράχων προκάλεσε την κατολίσθηση, εξήγησε ένας διασώστης.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στα ορυχεία νεφρίτη, όπου κακοπληρωμένοι εργάτες εξορύσσουν το πέτρωμα αυτό που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Κίνα.
Οι ισχυρές βροχές της εποχής των μουσώνων είχαν προκαλέσει το 2020 το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο νεφρίτη, όταν 300 εργάτες θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη στο ίδιο ορυχείο.
Ο νεφρίτης καθώς άλλοι φυσικοί πόροι που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη βόρεια Μιανμάρ, κυρίως η ξυλεία, ο χρυσός και το κεχριμπάρι χρηματοδοτούν τις δύο πλευρές ενός εμφύλιου πολέμου που μαίνεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των ανταρτών της εθνότητας Καχίν και του στρατού.
Το εμπόριο νεφρίτη αποφέρει ετησίως περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια, σχεδόν το μισό ΑΕΠ της Μιανμάρ.
Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα κέρδη καταλήγει στα κρατικά ταμεία, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες νεφρίτη πωλούνται παρανόμως στην Κίνα, όπου η ζήτηση για το πέτρωμα αυτό, που συμβολίζει για τους Κινέζους την ευημερία, είναι συνεχής.
Το εμπόριο αυτό αποφέρει μεγάλα κέρδη για τον στρατό της Μιανμάρ, που ελέγχει την πρόσβαση στην πόλη Χπακάντ από την αρχή της δεκαετίας του 1990 και κατέχει τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση των ορυχείων.
Όμως ο Απελευθερωτικός Στρατός Καχίν, μια οργάνωση των ανταρτών Καχίν, πολεμά ενάντια στον βιρμανικό στρατό εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο των ορυχείων και των κερδών που παράγουν.
Το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου εξάλειψε κάθε πιθανότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ορυχείων νεφρίτη, εκτίμησε ο οργανισμός Global Witness σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε το 2021.
«Η σημερινή καταστροφή αποτελεί υπενθύμιση ότι συχνά οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται κάτω από το κέρδος των ορυχείων νεφρίτη στο Χπακάντ», δήλωσε η Χάνα Χίντστρομ, υπεύθυνη της οργάνωσης για την εκστρατεία στη Βιρμανία. «Για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στα ορυχεία πληρώνουν το ύψιστο τίμημα», πρόσθεσε.
*Φωτογραφία αρχείου