Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πως φοβάται μια αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν και των προσφύγων σε γειτονικές χώρες, προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί σύντομα το Ιράν για να συζητήσει το ζήτημα αυτό.
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στο Αφγανιστάν, «κινδυνεύουμε να καταγραφεί μια έκρηξη που θα προκαλέσει μια συρροή ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επίσης στο εξωτερικό της χώρας, οι οποίοι θα αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής», είπε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γενεύη.
«Είναι κάτι που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο, αυτό χρειάζεται μια ταχύτερη δράση αναφορικά με την εγκατάσταση μηχανισμών για τη διασφάλιση της λειτουργίας της οικονομίας, για τη διασφάλιση των ταμειακών διαθέσιμων, για τη διασφάλιση των υπηρεσιών».
«Σε αυτό επικεντρωνόμαστε. Στην πραγματικότητα, θα πάω ο ίδιος στο Ιράν σε λίγες ημέρες και θα έχουμε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία σχετικά με αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Φίλιππο Γκράντι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Σε 3,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι Αφγανοί
Οι υπηρεσίες του υπολογίζουν σε 3,5 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων Αφγανών σήμερα στο Αφγανιστάν, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πριν από την άφιξη στην εξουσία των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, λόγω του πολέμου.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε πως δεν βρίσκεται σε θέση να δώσει στοιχεία σχετικά με τις νέες συρροές εκτοπισμένων και προσφύγων που αναμένονται, τονίζοντας πως έχει ενημερωθεί μονάχα σχετικά με μερικές κινήσεις πληθυσμών.
Εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, πολλοί Αφγανοί έφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τους πολέμους και την έλλειψη θέσεων εργασίας με στόχο να βρουν καταφύγιο δυτικά, στο Ιράν. Παρά τους κινδύνους της πείνας στη χώρα τους, το Ιράν απέλαυνε ακόμα και πρόσφατα, κάθε εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, μεταξύ αυτών ανθρώπους που είχαν εγκατασταθεί στο ιρανικό έδαφος εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με την HCR, το 2020 υπήρχαν περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια Αφγανοί στο Ιράν, εκ των οποίων σχεδόν 2 εκατομμύρια χωρίς νόμιμα έγγραφα και 800.000 πρόσφυγες.