Πώς θα σας φαινόταν μία «ευθεία» πόλη μήκους 170 χλμ. χωρίς καθόλου αυτοκίνητα και δρόμους, αλλά με τη δυνατότητα να φτάσετε στον προορισμό σας σε μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια; Η Σαουδική Αραβία όχι μόνο καλοβλέπει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά επιπλέον έχει βάλει ήδη τα θεμέλια για αυτό το μεγαλεπήβολο και άκρως φιλόδοξο έργο, με την κατασκευή της οικολογικής πόλης με το όνομα The Line (Η Γραμμή).
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας , αποκάλυψε προ μερικών ημερών τα σχέδια του για μια μελλοντική πόλη του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που θα μπορούν σταδιακά να μετακομίσουν στις νέες τους κατοικίες από το 2024, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των σαουδαραβικών αρχών.
The Line: Θα εκτείνεται από τη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία μέχρι την Αίγυπτο
Η «Γραμμή» θα είναι μέρος του Neom, μιας πλήρως αυτοματοποιημένης περιοχής 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας που θα εκτείνεται στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το όνομα του, το πήρε από έναν συνδυασμό της ελληνικής λέξης «νέο» και της αραβικής σημασίας για το «μέλλον».
«Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, Ναντμί αλ-Νασρ, μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμώντας πως «ούτε το 1%» της εργασίας που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του The Line δεν έχει ολοκληρωθεί.
Και αντί να ξεκινήσουν τις κατασκευές από ένα σημείο εκκίνησης και να χτίζουν γύρω από αυτό, ο Αλ-Νασρ είπε ότι οι κατασκευαστές σκέφτονται να «ξεκινήσουν από δύο σημεία» και να χτίσουν προς το κέντρο, όλα χτισμένα σε μια έκταση που θα απλώνεται από τα βουνά της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας έως την Ερυθρά Θάλασσα.
Η πόλη θα είναι απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και δρόμους και θα τροφοδοτείται από 100% καθαρή ενέργεια. Τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και άλλοι προορισμοί θα βρίσκονται όλα σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια και «κανένα ταξίδι δεν θα είναι μεγαλύτερο από 20 λεπτά». Την ίδια ώρα, η ευθεία γραμμή του πρότζεκτ και η υπόγεια υποδομή του, θα βοηθήσουν στη διατήρηση του 95% του φυσικού τοπίου, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.
Το The Line θα βασίζεται σε αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αιχμής που μετατρέπει το νερό και οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμο.
Νeom, με ελληνοαραβική προέλευση
Το «The Line» θεωρείται ως το πρώτο μέρος του Neom, μιας πόλης-κράτους που θα καλύπτει μια έκταση 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Το «Neom» – ένας συνδυασμός της ελληνικής λέξης «νέο» και του «mustaqbal», που στα αραβικά σημαίνει «μέλλον» – αποτελεί ουσιαστικά μέρος του υπερφιλόδοξου σχεδίου για τον απογαλακτισμό της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή από το πετρέλαιο και τη μετατροπή της σε έναν τεχνολογικό κόμβο όπως η Silicon Valley.
«Το Neom είναι ένας επιταχυντής της ανθρώπινης προόδου και ένα όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει το νέο μέλλον» αναφέρει το δελτίο Τύπου των κατασκευαστών. «Θα είναι ένας προορισμός και ένα σπίτι για όσους κάνουν μεγάλα όνειρα και θέλουν να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για εξαιρετική βιωσιμότητα, τη δημιουργία ακμάζων επιχειρήσεων και την επανεφεύρεση της διατήρησης του περιβάλλοντος».
Τα περίπλοκα σχέδια που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι όλα πολύ… μελλοντολογικά και πολύ φουτουριστικά (για να είναι αληθινά, που θα είναι δηλαδή): περιλαμβάνουν ιπτάμενα drone ταξί, ένα λούνα παρκ σε στυλ Jurassic Park με ρομποτικούς δεινόσαυρους και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων με αστέρια Michelin στον κόσμο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
«Εάν πάτε σήμερα στο Neom, θα δείτε παντού κατασκευές, χωματουργικές εργασίες να γίνονται παντού, θα δείτε περιοχές που αναπτύσσονται» είπε ο Αλ-Νασρ στο Bloomberg προσθέτοντας ότι 1.500 εργαζόμενοι ήδη εργάζονται και ζουν στο εργοτάξιο.
Η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο The Line, το οποίο προβλέπεται πως θα δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. «Γιατί να θυσιάζουμε τη φύση για χάρη της ανάπτυξης;» είπε ο Μπιν Σαλμάν τον Ιανουάριο. «Γιατί να πεθαίνουν κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της μόλυνσης; Γιατί να χάνουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο λόγω τροχαίων ατυχημάτων;».
Η πρωτοβουλία Vision 2030
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να εξαρτηθεί λιγότερο από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Vision 2030 που συνδέει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.
Εκτός από τις υπέργειες συγκοινωνίες, θα μετακινούνται υπόγεια και αρκετά οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη χωρίς οδηγό, γραμμή μετρό και οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων. Για την ακρίβεια, θα υπάρχουν δύο υπόγεια στρώματα, ένα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ακριβώς κάτω από το έδαφος και ένα δεύτερο, χαμηλότερου επιπέδου για μεταφορά, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες -μέχρι και τεχνητό φεγγάρι θα περιλαμβάνει η πόλη ή παραλίες που λάμπουν στο σκοτάδι.
«Η νέα περιοχή Neom θα κατοικείται από περισσότερα ρομπότ παρά από ανθρώπους, αφού θα είναι όλα αυτοματοποιημένα και θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και αιολικά πάρκα, ενώ ο επίσημος ιστότοπος τoυ Neom, αναφέρει τη χρήση ρομπότ για κοινωνικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες», αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα τους κατασκευαστές του μεγαλεπήβολου σχεδίου.
Πάντως, κάποια δημοσιεύματα ήδη επικεντρώνονται και σε κάποια δυσάρεστα περιστατικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Guardian, όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πως το μέρος της κατασκευής της πρόκειται για μια «παρθένα περιοχή», για τη δημιουργία της πόλης απομακρύνθηκαν ήδη από τις εστίες τους πάνω από 20.000 μέλη μιας ντόπιας φυλής. «Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες τόσο των εκδιωχθέντων μελών της φυλής Huwaitat, όσο και άλλων ανθρώπων που δεν είδαν με καλό μάτι την κίνηση αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοσίευμα, καταλήγοντας με νόημα ότι η Σαουδική Αραβία προέβη μέχρι και στην δολοφονία του μέλους της φυλής που είχε οριστεί ως υπεύθυνος για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση.