Το σύστημα υγείας στην ανατολική Ουκρανία καταρρέει έπειτα από εννέα μήνες εχθροπραξιών, με τους πολίτες να κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και εμβόλια, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα κακές στις πόλεις Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου οι πολίτες είναι παγιδευμένοι με μικρά αποθέματα σε τρόφιμα. Οι συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης.
Συνολικά, 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την ανθρωπιστική κρίση, περιλαμβανομένου 1,4 εκατομμυρίου που κρίνεται ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα βρέφη και την έλλειψη εμβολίων. Στην Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρχαν καθόλου εμβόλια. Εκδίδουμε μια προειδοποίηση», δήλωσε η δρ. Ντόριτ Νίτζαν εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος (επανεμφάνισης) ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό», πρόσθεσε. «Η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά είναι πρώτες στον κατάλογο».
Παράλληλα φαίνεται να σημειώνεται αύξηση στα κρούσματα φυματίωσης, με το 40% των ασθενών να εκτιμάται ότι πλέον πάσχουν από μια πολυανθεκτική μορφή της, σημείωσε η ίδια.
Η Νίτζαν επεσήμανε ότι ως τις 6 Ιανουαρίου ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών έφτανε τους 4.808 νεκρούς, με 10.468 τραυματίες, βάσει των στοιχείων από τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία.
Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας έχει ζητήσει από τον ΠΟΥ να αναλάβει την παροχή και τη διανομή όλων των βασικών φαρμάκων στα ανατολικά και προς αυτή την κατεύθυνση ο οργανισμός οργανώνει έκτακτες κινητές μονάδες για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις υπηρεσίες της στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών», εξήγησε η Νίτζαν.
Εξάλλου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και πολλοί έχουν φύγει από τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, κατήγγειλε.