Τα σχέδια της για την καλύτερη αντιμετώπιση της παρενόχλησης στον δρόμο και της βίας σε βάρος των γυναικών παρουσιάζει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για την οποία οι πρώτες πληροφορίες άφησαν τις οργανώσεις του κλάδου «πολύ απογοητευμένες».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα στρατηγική της κυβέρνησης – που σχεδιάστηκε ύστερα από διαβούλευση η οποία συγκέντρωσε 180.000 μαρτυρίες – προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας νέας εθνικής αστυνομικής διεύθυνσης που θα εγγυάται καλύτερη διαχείριση και θα βελτιώνει τους χρόνους ανταπόκρισης σε τέτοια εγκλήματα.
«Η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη τη χώρα, όπου κι αν βρίσκονται, είναι για μένα η απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε στην εφημερίδα The Times η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, κρίνοντας «απαράδεκτο ότι συνεχίζουν να είναι θύματα παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας».
Στα μέσα Ιουνίου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογηθεί που «απογοήτευσε» για χρόνια «χιλιάδες» θύματα βιασμού, υπό το φως των στοιχείων από την εισαγγελία που έδειξαν σημαντική μείωση του αριθμού καταδικαστικών αποφάσεων για δράστες σεξουαλικών επιθέσεων και βιαστές, παρόλο που οι καταγγελίες βιασμού σε βάρος ενηλίκων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την περίοδο 2015-16.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε ύστερα από τη δολοφονία από αστυνομικό της Λονδρέζας Σάρα Εβεραρντ, η οποία δέχθηκε επίθεση στο μέσο του δρόμου ενώ επέστρεφε σπίτι της, σε ένα περιστατικό που συντάραξε το Ηνωμένο Βασίλειο και πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους.
Το σχέδιο
Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης τη σύσταση μιας τηλεφωνικής γραμμής παροχής βοήθειας για σεξουαλικά εγκλήματα που θα είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση, καθώς και την ποινικοποίηση των τεστ αγνότητας, μιας πρακτικής που κρίθηκε «μεσαιωνική».
Στις δηλώσεις στην εφημερίδα Times, η Πρίτι Πατέλ άφησε να εννοηθεί ότι η παρενόχληση στον δρόμο, όπως το σφύριγμα σε μια γυναίκα, θα μπορούσε εν τέλει να αποτελέσει συγκεκριμένο αδίκημα αλλά ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ώρα κυρίως για να «λειτουργήσουν στην πράξη» οι ήδη ισχύοντες νόμοι.
«Αλλά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα κενά της νομοθεσίας και τον τρόπο με τον οποίο το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης θα μπορούσε να τα διορθώσει», πρόσθεσε η ίδια.
Αυτό το τελευταίο σημείο ήταν που απογοήτευσε ιδιαίτερα τη Ρόουζ Κάλντγουελ, διευθύντρια της ένωσης Plan International UK. «Χωρίς ένα νέο νόμο, χιλιάδες γυναίκες θα μείνουν χωρίς προστασία», είπε η ίδια.