Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως η λέξη «τελεσίγραφο» δεν ανήκει στο λόγο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διεξάγονται διαβουλεύσεις όσον αφορά την απάντηση της Ευρώπης στη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η απάντηση αυτή, πρέπει να είναι ενιαία, υπογράμμισε η κ. Φεγκερίνι, η οποία έλαβε μέρος σε συζήτηση στη Βουλή της Σερβίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς ποιο μήνυμα μετέφερε στους Σέρβους αξιωματούχους, τόνισε ότι το μήνυμά της στον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς ήταν απολύτως ξεκάθαρο.

«Η σοβαρότητα της κρίσης στην Ουκρανία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από εβδομάδα σε εβδομάδα μοναδική και καλύτερη απάντηση είναι ένα μήνυμα ισχυρό και ενιαίο, το οποίο θα αποστείλουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία” είπε και πρόσθεσε ότι “το όλο θέμα γύρω από τη λέξη τελεσίγραφο προκάλεσε αντιδράσεις στη σερβική κοινή γνώμη, αλλά είναι λέξη που δεν ανήκει στο λεξικό με το οποίο ομιλεί η ΕΕ».

Η κ. Μογκερίνι είπε ότι μία από τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ είναι η πολιτική καλής γειτονιάς στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές όπου κατά καιρούς, όπως εκτίμησε, υπήρξαν δυσκολίες.

Η περιοχή αυτή περιβάλλεται από κρίσεις και συγκρούσεις που κάποιες φορές έχουν δραματική εξέλιξη είπε και ανέφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία και την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους.

«Είναι και η δραματική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στη Συρία και στο Ιράκ, στη νότια Μεσόγειο είναι ισχυρές οι εντάσεις στη Λιβύη, η οποία είναι για την Ιταλία σημαντική και από γεωγραφική και από πολιτική άποψη» πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.

Για το λόγο αυτό τους έξι μήνες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ είναι σημαντικό να εργαστούμε από κοινού στην ΕΕ και έχει καθοριστική σημασία «η ΕΕ να συζητά ομόφωνα και να έχει ενιαία στάση σε σχέση με την κρίση», σημείωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει αρνητικό σενάριο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και ότι δεν είναι αποδεκτή διακοπή της πορείας αυτής.

«Δεν βλέπω κανένα αρνητικό σενάριο, αρνούμαι να σκεφθώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει όσον αφορά την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, είναι πορεία την οποία συνειδητά και μαζί ξεκινήσαμε. Δεν είναι αποδεκτό όχι μόνο για μας, αλλά και για εσάς να διακοπεί αυτή η πορεία» υπογράμμισε.

Νωρίτερα η κ. Μογκερίνι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι συναντήθηκε με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον οποίο συμφώνησαν να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Σερβίας και της Ιταλίας με θέμα τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιο αξιόπιστες συμμάχους της χώρας και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Ρώμης στην πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης των φιλικών σχέσεων και σημείωσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.