Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενες ότι έχουν περιορίσει τη δύναμη πυρός της Χαμάς, ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για πιθανή χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδαν την περασμένη νύκτα δεκάδες άρματα μάχης, συνοδευόμενα από φάλαγγες στρατιωτικών καμιονιών να κατευθύνονται προς τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, όπου βρίσκονται συκγεντρωμένες και μονάδες του ισραηλινού πεζικού.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ένταση των βομβαρδισμών έχει κάπως μειωθεί τις τελευταίες ώρες.
Στην πόλη της Γάζας οι δρόμοι είναι έρημοι, με την εξαίρεση των νεκρώσιμων πομπών που γίνονται μέσα σε πνιγηρή ζέστη.
Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιους, ανεβάζοντας σε 126 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, εδώ και πέντε ημέρες.
Λίγο πριν από την έναρξη του εβραϊκού σάμπατ χθες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διακήρυξε ότι το Ισραήλ θα αντισταθεί σε κάθε εξωτερική ανάμειξη που γίνεται για την επίτευξη εκεχειρίας.
«Καμία διεθνής πίεση δεν θα μάς εμποδίσει να πλήξουμε τους τρομοκράτες που μάς επιτίθενται», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε τη μεσολάβησή του για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυά τους στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο Λευκός Οίκος.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε επίσης έκκληση από την πλευρά του για κατάπαυση του πυρός. Όμως, ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε φαίνονται διατεθειμένοι για την εφαρμογή εκεχειρίας, προς το παρόν.
Στο μεταξύ εντείνονται οι προετοιμασίες για πιθανή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία επιχείρηση που έχει και στοιχεία ψυχολογικού πολέμου. Περισσότεροι από 30.000 έφεδροι έχουν κληθεί στα όπλα.
«Προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια της επιχείρησης, ώστε οι δυνάμεις να είναι έτοιμες να εισέλθουν στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν όλες τις συνέπειες, ό,τι πρέπει να γίνει», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αλμόζ Μότι.
Η ισραηλινή επίθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση των αραβικών χωρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται τη Δευτέρα στο Κάιρο για να συζητήσονυ τις εξελίξεις. Ωστόσο, η Αίγυπτος, η οποία έπαιζε ενεργητικό μεσολαβητικό ρόλο στις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, αυτή τη φορά τηρεί αποστάσεις.
Το Κάιρο ανακοίνωσε χθες ότι κατέβαλε προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας, αλλά προσέκρουσε στο πείσμα των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας εμφανίσθηκε σήμερα «εξαιρετικά ανήσυχος» από την ανθρωπιστική κατάσταση και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα. «Προτίθεμαι να μιλήσω στον πρόεδρο Αμπάς σήμερα», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησαν τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στον αποκλεισμένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα.