Στα τραύματα του υπέκυψε ένας άνδρας οποίος είχε χτυπηθεί από σφαίρα κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν χθες Τετάρτη (27/1) για ένα ακόμη βράδυ στην Τρίπολη του Λιβάνου μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω covid-19 αλλά και για τις συνθήκες ζωής τους.
Ο Όμαρ Τάιμπα, 29 ετών, τραυματίστηκε χθες Τετάρτη το βράδυ από σφαίρα την ώρα που παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Λιβάνου, δήλωσε αδερφός του ο Άχμαντ Τάιμπα.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν η διαδήλωση, όμως δεν είναι γνωστή η προέλευσή τους.
«Ο αδελφός μου παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις όταν χτυπήθηκε (από τη σφαίρα). Δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος. Το θύμα, που εργαζόταν σε αρτοπωλείο της πόλης, «διακομίστηκε στο νοσοκομείο και πέθανε σήμερα το πρωί».
Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που ανακοινώνεται από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησαν οι ταραχές στην Τρίπολη, μια από τις πιο φτωχές πόλεις του Λιβάνου.
Χθες Τετάρτη το βράδυ 226 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές, εκ των οποίων 66 χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.
Οργισμένοι διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσπάθησαν στη συνέχεια να εισβάλουν στην έδρα του κυβερνείου του νότου και πυρπόλησαν την είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος.
Στο Twitter οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι εννέα μέλη τους έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Υπάρχει φτώχεια, μιζέρια, lockdown και δεν υπάρχουν δουλειές (…) Το πρόβλημά μας είναι οι πολιτικοί», δήλωσε ο Σάμιρ Άγα, ένας από τους διαδηλωτές προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια.
Η χθεσινή ήταν η τρίτη νύχτα διαδηλώσεων και επεισοδίων, με συνολικά περίπου 300 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.
Οι λιβανέζικες αρχές έχουν παρατείνει ως τις 8 Φεβρουαρίου το αυστηρό lockdown, το οποίο αρχικά ίσχυε ως τις 25 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 και να μειώσουν την πίεση στο σύστημα υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Η μικρή χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 285.754 κρούσματα κορονοϊού και 2.477 θανάτους.
Βάσει του lockdown επιβάλλεται και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά. Ισχύουν εξαιρέσεις για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή τους δημοσιογράφους, ενώ οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για συγκεκριμένους λόγους έχοντας μαζί τους την κατάλληλη βεβαίωση.
Οι αρχές του Λιβάνου προσπαθούν παράλληλα να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid-19, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση.
Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, με τεράστια υποτίμηση του νομίσματός της, υψηλό πληθωρισμό και μαζικές απολύσεις. Ο μισός πληθυσμός ζει πλέον στη φτώχεια.
Στα τέλη του 2019 ξέσπασε στον Λίβανο ένα πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης κατά της καθεστηκυίας τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούσαν για ανικανότητα, διαφθορά και αδιαφορία. Η ίδια πολιτική τάξη παραμένει ακόμη στην εξουσία.