Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες τροφίμων και τα κέντρα παροχής βοήθειας στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο, καθώς η οικονομική απόγνωση που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός έχει βαθύνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί», δηλώνει ο Λουίτζι Ρόσι, αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Pane Quotidiano.
«Πιστεύουμε βεβαίως ότι όσο συνεχίζεται η κρίση, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι και οι αριθμοί».
Ακόμα και στο ευκατάστατο Μιλάνο, η κρίση είναι βαθιά, καθώς μεγάλα τμήματα της οικονομίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν εμένα. Είμαστε οι νεόπτωχοι», λέει ο 66χρονος Αλμπέρτο, που δεν θέλει να αποκαλύψει το επίθετό του.
Με τις εμπορικές εκθέσεις, για παράδειγμα, που συνέβαλαν πολύ στην οικονομία του Μιλάνου πριν από την κρίση, τώρα να είναι κλειστές, ο 66χρονος δεν έχει δουλειά και πηγαίνει στο κέντρο παροχής βοήθειας τους τελευταίους 6 μήνες.
«Πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω το ενοίκιο, πρέπει να αγοράζω τρόφιμα, ακόμα κι αν η σύντροφός μου εργάζεται ακόμη. Δεν αρκεί».
Το κέντρο παροχής βοήθειας της Pane Quotidiano, που προσφέρει έργο στο Μιλάνο για πάνω από έναν αιώνα, είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και μεριμνά για 800 ανθρώπους κατά μέσο όρο την ημέρα.
«Πώς μπορείς να τα βγάλεις πέρα;», διερωτάται η Μαρία Ρόζα Μαμόνε, 76 ετών, που πήγε στο κέντρο για να πάρει τρόφιμα και ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για το εγγόνι της. Με τρεις ανθρώπους στο σπίτι και 600 ευρώ το ενοίκιο κάθε μήνα, δίνει μάχη για να επιβιώσει.
«Τουλάχιστον μπορώ να έρχομαι εδώ. Υπάρχουν τα πάντα εδώ, ψωμί, γάλα…».
Στους 491 οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό – «Για να κερδίσουμε την μάχη κατά του ιού, χρειάζεται διεθνής συνεργασία»
Σήμερα στην Ιταλία τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι 12.030 και 491 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 103.000 διαγνωστικά τεστ και το 11,6% προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 17,938, με 484 θανάτους.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διενεργούνται λιγότερα τεστ απ΄ότι στο παρελθόν. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 63 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 30 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, τα περισσότερα περιστατικά, σήμερα, καταγράφηκαν στο Βένετο (2.829), στην Εμίλια Ρομάνια (1.574) με κύρια πόλη την Μπολόνια, στο Λάτιο (1.315) με πρωτεύουσα τη Ρώμη και στην Καμπανία (1.088) με μεγαλύτερο αστικό κέντρο τη Νάπολη.
Όπως έκαναν γνωστό οι αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των νέων μολύνσεων, στη φάση αυτή, είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνον της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου, όταν άρχισε το λεγόμενο «δεύτερο κύμα». Στο μεταξύ, οι σχολιαστές επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε Κόντε προτίθεται να εγκρίνει σειρά νέων περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία είναι πιθανό να ισχύσουν από την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι και την Πρωτοχρονιά, με στόχο να αποφευχθεί νέο, μεγάλο κύμα μολύνσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να αναπτυχθεί στενότατη συνεργασία, για να νικήσουμε τον εχθρό αυτό. Μια συνεργασία διεθνούς επιπέδου, διότι ο κορονοϊός δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά καταφέρνει να διαπερνά πολλά τείχη».