Για το αν και κατά πόσο αχρείαστο ήταν το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία συζητά ένας ακαδημαϊκός της Οξφόρδης, τονίζοντας πως τα γραφήματα με τους 4.000 ημερήσιους θανάτους που παρουσιάστηκαν για να δικαιολογήσουν τις απαγορεύσεις «έχουν αποδειχτεί λανθασμένα».
Ο ακαδημαϊκός Carl Heneghan ισχυρίζεται μάλιστα πως, μαθηματικά μιλώντας, το εν λόγω γράφημα ήταν παραπλανητικό και δεν έπρεπε να επιστρατευτεί από τους υγειονομικούς φορείς και την πολιτεία.
Ο καθηγητής ισχυρίζεται ακόμα πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα κρούσματα, ακόμα και οι θάνατοι, δεν δικαιολογούν lockdown, καθώς εμφανίζουν τάσεις μείωσης στην Αγγλία.
Την ίδια ώρα, ο Sir Patrick Vallance και ο καθηγητής Chris Whitty ελέγχονται για την εγκυρότητα του γραφήματος με τους 4.000 θανάτους, καθώς η Βρετανία εμφάνισε χθες τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Ο Carl Heneghan, καθηγητής στο Centre for Evidence-Based Medicine της Οξφόρδης, μιλά ξεκάθαρα για παραπλανητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στοιχεία που «έχουν αποδειχτεί λανθασμένα».
Λέει επίσης πως όσα παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον στην τηλεόραση το Σάββατο το βράδυ για να περάσει το lockdown ήταν «αναχρονισμοί», παλιότερες εκτιμήσεις δηλαδή των υγειονομικών φορέων της Αγγλίας ώστε να επιβληθεί ευκολότερα το δεύτερο lockdown.
Ειδικά το γράφημα που μιλούσε ακόμα και για 4.000 θανάτους τη μέρα ως τον Δεκέμβριο ήταν «μαθηματικά λάθος» και όφειλε να μη χρησιμοποιηθεί στα στοιχεία, καθώς βασιζόταν σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί πριν από εβδομάδες.
Οι Sir Patrick Vallance και Chris Whitty θα κληθούν να απαντήσουν στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής για την ακρίβεια των δεδομένων που παρουσίασαν και σύμφωνα με αυτά επιβλήθηκε το εθνικό lockdown.
Ο Heneghan είπε στο BBC Radio 4: «Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα μειώνονται με τρόπο που δεν το έκαναν πριν από 3 εβδομάδες. Αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια επιπέδωσης. Επιπεδώνονται επίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και, ως αποτέλεσμα, και οι θάνατοι».