Καταζητούμενη θεωρείται πλέον σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας η πρώην υποψήφια για την προεδρία τη Λευκορωσίας και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφκσαγια. Εναντίον της εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Αυτό συνάγεται από τη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρεται: «Λόγος αναζήτησης: καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», όπως μεταδίδει το πρακτορείου TASS.
Σύμφωνα με πηγή της Ρωσικής Αστυνομίας, την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την Τιχανόφσκαγια έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της στην Λευκορωσία, αλλά το ένταλμα αυτό ισχύει και για την Ρωσία καθώς υπάρχει αντίστοιχη διακρατική συμφωνία στο ζήτημα αυτό.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι κατά της Τιχανόφσκαγια δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Νωρίτερα, ένταλμα σύλληψης με ισχύ στη Ρωσία είχε εκδοθεί και για τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία στην Λευκορωσίας, και πρώην διευθυντής του Τεχνολογικού πάρκου υψηλής τεχνολογίας, Βαλέρι Τσεπκάλο.
Εσθονία, Λετονία, Γερμανία και Τσεχία ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Λευκορωσία
Λίγο αργότερα, Εσθονία, Λετονία, Γερμανία και Τσεχία ανακοίνωσαν την ανάκληση των πρεσβευτών τους που υπηρετούν στη Λευκορωσία για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας. Οι ανακλήσεις αυτές αποφασίστηκαν έπειτα από παρόμοια απόφαση της Πολωνίας και της Λιθουανίας, σε μια συγκυρία εντάσεων με το Μινσκ μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.
«Η Εσθονία θεωρεί ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία και την Πολωνία είναι αβάσιμες, αδικαιολόγητες και λυπηρές», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Ουρμάς Ραϊνσλάου. «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που έλαβε η Λευκορωσία, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.
Ο Λετονός ομόλογός του, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, τόνισε μέσω Twitter ότι η χώρα του θα κάνει το ίδιο «σε αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Γερμανία δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ενώ μια εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Εξετάζουμε μια αντίδραση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τη Λιθουανία».
Η Λιθουανία και η Πολωνία, και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης και του ΝΑΤΟ και όμορες χώρες της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (05/10) την ανάκληση των πρεσβευτών τους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αντίδραση για την ανάκληση από τη Λευκορωσία των πρεσβευτών της στο Βίλνιους και τη Βαρσοβία, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Λευκορωσία ζήτησε επίσης από τη Λιθουανία και την Πολωνία να μειώσουν τον αριθμό των διπλωματών τους που υπηρετούν στη χώρα αυτή.
Οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής -Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία – ήταν οι πρώτες χώρες της Ε.Ε. που επέβαλαν κυρώσεις στον Αλεξάντρ Λουκασένκο και άλλους Λευκορώσους αξιωματούχους.
Με τη Λευκορωσία να ταλανίζεται από σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές και τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Λουκασένκο και κορυφαίων αξιωματούχων του, ο Λουκάσενκο στράφηκε στη Ρωσία για οικονομική και διπλωματική υποστήριξη προκειμένου να διατηρήσει την 26χρονη παραμονή του στην εξουσία.