Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος ATAKA, Βόλεν Σίντεροφ, ο οποίος κατηγορείται για πράξεις χουλιγκανισμού και αντίστασης κατά της αρχής ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Σοτίρ Τσατσάροφ.
Ο αρχηγός του ATAKA την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σόφια στη Βάρνα και αργότερα στο αεροδρόμιο της Βάρνας ενεπλάκη σε επεισόδια. Αρχικά επιτέθηκε φραστικά στον Γάλλο πολιτιστικό ακόλουθο και στη συνέχεια χτύπησε έναν πολίτη και έναν αστυνομικό.
Σε βάρος του την Τρίτη ξεκίνησε έρευνα για χουλιγκανισμό και πρόκληση σωματικών βλαβών και μέχρι τώρα 22 μάρτυρες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του στα συμβάντα, σύμφωνα με το βουλγαρικό Τύπο.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σίντεροφ ενήργησε επαίσχυντα παραβιάζοντας κατάφωρα τη δημόσια τάξη και επιδεικνύοντας αυθάδεια. Οι πράξεις του αφορούν και αντίσταση κατά αστυνομικών στη Βάρνα που εκτελούσαν τα καθήκοντά τους με στόχο τη διατήρηση της τάξης. Η επέμβαση της αστυνομίας δεν σταμάτησε τη συμπεριφορά του Σίντεροφ, ο οποίος γρονθοκόπησε τον αστυνομικό Κοσταντίν Κόλεφ προκαλώντας του ελαφρά τραύματα, αναφέρουν δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, από τον οποίο προβάλλεται πρωτοσέλιδα το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο αρχηγός του ATAKA.
Από το γραφείο Τύπου της Βουλής ανακοινώθηκε ότι το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βόλεν Σίντεροφ κατατέθηκε χθες το απόγευμα και παραδόθηκε στον πρόεδρο του Σώματος, Μίχαϊλ Μίκοφ, ο οποίος μέσα σε 14 μέρες, σύμφωνα με το νόμο πρέπει να λάβει απόφαση. Αν ο Σίντεροφ δεν συμφωνεί με την άρση της βουλευτικής του ασυλίας μετά την πάροδο των 14 ημερών το αίτημα θα εξεταστεί από τη Βουλή.
Ο αρχηγός του ΑΤΑΚΑ μίλησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του τονίζοντας ότι η εισαγγελία ενεργεί υπό πολιτικές πιέσεις.
«Δεν είμαι εγώ που κατέστρεψα τη Βουλγαρία, πιάστε τους πραγματικούς εγκληματίες», ανέφερε ο Βόλεν Σίντεροφ και ανήγγειλε ότι θα μηνύσει τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν στα πρωτοσέλιδά τους ότι χτύπησε αστυνομικό.
Υποστήριξε ότι δέχθηκε προσβολές και απειλές στη Βάρνα, ότι προσπάθησε να βρει το όνομα εκείνου που τον απείλησε και ότι οι αστυνομικοί αντί να τον βοηθήσουν άρχισαν να τον σπρώχνουν κάνοντας χρήση βίας εναντίον του και εναντίον άλλων 11 βουλευτών του κόμματος.
«Αντιδρώ όταν κάποιος προσβάλλει τη Βουλγαρία. Κάποιος προσβάλλει τη Βουλγαρία κάθε μέρα αλλά δεν υπάρχει αντίδραση», τόνισε και αναρωτήθηκε γιατί δεν αντέδρασαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της χώρας και ο πρόεδρος της Βουλής όταν η Βρετανία χλεύασε τη Βουλγαρία υποστηρίζοντας ότι οι Βούλγαροι είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες.
Ο κ. Σίντεροφ τόνισε ότι οι Βούλγαροι είναι θύματα χειραγώγησης από τα ΜΜΕ και απηύθυνε έκκληση για διαφάνεια όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών.