Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετέβη αργά το πρωί ώρα Τόκιο στο μνημείο Γιασουκούνι της ιαπωνικής πρωτεύουσας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Πεκίνου το οποίο χαρακτήρισε την κίνηση του Άμπε απολύτως απαράδεκτη.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο για τον κινεζικό λαό και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής ασιατικών υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λούο Σαοχούι.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το μνημείο, το οποίο θεωρείται από τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος, δήλωσε ότι η κίνηση του ήταν μια συμβολική πράξη ενάντια στον πόλεμο και δεν είχε σκοπό να προκαλέσει τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα.
«Επέλεξα αυτή την ημέρα η οποία σηματοδοτεί την πρώτη μου χρονιά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να επιβεβαιώσω την αποφασιστικότητά μου, ώστε κανείς να μην υποφέρει και πάλι από τον πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Τόκιο. Ο Άμπε κατέθεσε στο μνημείο δύο μπουκέτα από λευκά λουλούδια, με την επιγραφή « Σίνζο Άμπε πρωθυπουργός».
Κανείς επικεφαλής κυβέρνησης δεν είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο ιαπωνικό ιερό από τότε που ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι το επισκέφτηκε στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό το ιερό βρίσκεται στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας και τιμά τις ψυχές των 2,5 εκατομμυρίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων. Η κακή του φήμη προέρχεται από την εγγραφή στο μνημείο το 1978 των ονομάτων 14 εγκληματιών πολέμου (που καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά το 1945 ). Μεταξύ αυτών είναι ο στρατηγός Χιντέλκι Τόγιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, που ουσιαστικά επιτάχυνε την είσοδο στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών .
Το Γιασουκούνι είναι «μισητό» από την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, οι οποίες διαμαρτύρονται όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν σε αυτό το ιερό. Για τις δύο αυτές χώρες το μνημείο συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας ( 1931-1945 ).