Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία, δηλαδή περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται γρήγορα και αμείλικτα», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ενημερώνοντας σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Αμάντα Πιτ.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία έχει πλέον αυξηθεί στα 9,3 εκατομμύρια», σημείωσε η Πιτ αναφερόμενη στις δηλώσεις της Έιμος στο 15μελές συμβούλιο.
«Από αυτούς τα 6,5 εκατομμύρια βρίσκονται εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα», πρόσθεσε. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τον Σεπτέμβριο ήταν 6,8 εκατομμύρια και 4,25 εκατομμύρια.
Ο πληθυσμός της Συρίας είναι περίπου 23 εκατομμύρια.
«Η Έιμος εξακολουθεί να πιέζει το Συμβούλιο να βοηθήσει και να ασκήσει την επιρροή του σε αυτές τις πλευρές που μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών και των πολιτικών εγκαταστάσεων, την ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού, την ασφαλή και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να διευκολύνουν την επέκταση ζωτικής σημασίας επιχειρήσεων αρωγής», σημείωσε η Πιτ.
Η έκκληση της Έιμος στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε αφού η κυβέρνηση της Συρίας δεσμεύθηκε σήμερα να διασφαλίσει την παροχή εμβολίων και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα, μετά το ξέσπασμα μιας επιδημίας πολιομυελίτιδας στα βορειοανατολικά και τις προειδοποιήσεις για περιπτώσεις υποσιτισμού σε πολιορκημένες περιοχές.
Είκοσι δύο παιδιά στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα με το Ιράκ, έμειναν παράλυτα τον προηγούμενο μήνα. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε δέκα από αυτά, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να διαδοθεί πολύ γρήγορα στην περιοχή.
Τον προηγούμενο μήνα η Έιμος είχε ζητήσει να ληφθεί πιο άμεση δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει βοήθεια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Έπειτα από μήνες συνομιλιών, το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε μια μη δεσμευτική ανακοίνωση στις 2 Οκτωβρίου, με την οποία καλούσε να αυξηθεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Η Έιμος κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση δεν άλλαξε και πολύ την κατάσταση στη Συρία. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν το Συμβούλιο να υιοθετήσει μια νομικά δεσμευτική απόφαση για το θέμα, όμως ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό από τη Ρωσία.
Ανώτεροι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει απορρίψει στο παρελθόν την πιθανότητα μιας νομικά δεσμευτικής απόφασης σχετικά με την πρόσβαση βοήθειας στη Συρία.