Έχοντας μόλις επιβιώσει από μία πολιτική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, πρέπει να επιστρέψει στα καθήκοντά του για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, ωστόσο η μοίρα του εξαρτάται από τον πολιτικό που προσπάθησε πριν από μερικές ημέρες να τον ρίξει, το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αν η «αποστασία» που έγινε στους κόλπους του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι συνεχιστεί, τότε η κεντροδεξιά ενδέχεται να σταματήσει να προβάλει τόσο ισχυρές αντιστάσεις στις κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ.
Το σήμα θα δώσει η αυριανή συνεδρίαση της Γερουσίας, που ήταν να γίνει σήμερα, αλλά αναβλήθηκε για αύριο, η οποία θα αποφασίσει για την αποπομπή ή μη του Καβαλιέρε μετά την οριστική καταδίκη του για φοροδιαφυγή από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι υποστηρικτές του Λέτα ελπίζουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η κεντροδεξιά να στηρίξει περισσότερο την κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει επείγοντα μέτρα την επόμενη εβδομάδα σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τα ελλείμματα, ενώ έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς που θα έχει βασικό στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομία και να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στάση του Μπερλουσκόνι, που αναγκάστηκε να αλλάξει άρδην τη στάση του και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό την πίεση των επαναστατών μέσα στο κόμμα του, θα είναι καθοριστική για το πώς θα συνεχίσει η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ακόμη ασαφές το τι θα κάνουν τα μέλη του Λαού της Ελευθερίας υπό τον αρχηγό του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για διάσπαση της κεντροδεξιάς και δημιουργία μίας νέας ομάδας μέσα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.