Δημοσίευμα στο κοινοτικό έντυπο Agence Europe αναφέρεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, υπό την προεδρία της Λιθουανίας, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί βιομηχανίας των κρατών μελών της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων επιχειρήσεων, με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η μεταρρύθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών των μικρών επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους που αυτή συνεπάγεται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Εβαλντας Γκουστας, ανέφερε σχετικά ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, καθώς η δραστηριότητά τους αποτελεί μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις ανήκουν έμμεσα στους πολίτες και, ως εκ τούτου, υπάρχει απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια και η υπεύθυνη διοίκησή τους, ως προϋπόθεση για την καλή διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τη διασφάλιση υψηλής αποδοτικότητας όσον αφορά στη λειτουργία τους.

Οι υπουργοί τόνισαν επίσης τη σημασία των σαφών κανόνων, οι οποίοι πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων, ώστε να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ εμπορικού και μη εμπορικού συμφέροντος, διαφάνεια και λογοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, με σκοπό τη μεταρρύθμιση των δημόσιων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η δημόσια διοίκηση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, οι υπουργοί τόνισαν ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στο πλαίσιο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουν, ενώ το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.