Μετά το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ επιδιώκει παράλληλες συμφωνίες για ανταλλαγή ομήρων με τη Χαμάς, παραδέχονται ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα προωθεί, σύμφωνα με τους «Times of Isreal» μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Γάζα κι έχει επεκταθεί στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ.

Το βράδυ της Κυριακής έλαβε χώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφάλειας, με τους υπουργούς να ακούνε τις πρώτες λεπτομέρειες για μια διαφορετική συμφωνία, η οποία θα πρόσφερε στη Χαμάς κατάπαυση πυρός για δύο εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου

Το σχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής ήταν αυτό το οποίο πρότειναν οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες, με επικεφαλής τον Ρόνεν Μπαρ, στη Μοσάντ. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου το βράδυ της Κυριακής.

Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα στο Κάιρο, λίγα 24ωρα προτού ο Άντονι Μπλίνκεν βρεθεί στο Ισραήλ, αλλά και σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, με σκοπό να πιέσει για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό των μαχών, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου.

Δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος

Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην επίτευξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού την περισσότερη ώρα τα μέλη του συμβουλίου προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ενάντια στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά τους, συγγενείς των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ισραήλ να δώσει περισσότερη έμφαση στη συμφωνία για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.