Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο Τζον Κίνσελ, ένας εκ των τελευταίων Ινδιάνων Ναβάχο. Ο Κίνσελ ήταν ομιλητής του «κώδικα Ναβάχο», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο οι δυνάμεις του Άξονα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκωδικοποιήσουν.

Ο Κίνσελ υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως «Ομιλητής Κώδικα Ναβάχο», χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στη γλώσσα Ναβάχο προκειμένου να δημιουργήσει έναν άθραυστο κώδικα, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξασφάλιση της νίκης των αμερικανικών δυνάμεων στη μάχη με τον ναζισμό.

Με τον θάνατό του πλέον εν ζωή βρίσκονται μόλις δύο ομιλητές Ναβάχο εν ζωή.

Είχε καταταχθεί στους πεζοναύτες το 1942. Ο ίδιος είχε δηλώσει στον «Guardian» το 2015 ότι επί δεκαετίες κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν η αποστολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Ούτε καν το έθνος Ναβάχο δεν γνώριζε» είχε δηλώσει.

Το πρόγραμμα ήταν απόρρητο επί δεκαετίες και μόλις το 1968 ο αμερικανικός στρατός αποχαρακτήρισε το σχετικό υλικό, οπότε έγινε γνωστή η συμβολή των Ναβάχο.

Σύμφωνα με το «Navajo Times», έχτισε ένα σπίτι για τους αγαπημένους του στην ίδια τη χώρα όπου μεγάλωσε, ενσωματώνοντας τις αξίες της ανθεκτικότητας και της δέσμευσης στην οικογένεια, οι οποίες είναι κεντρικές στην κουλτούρα των Ναβάχο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γενέτειρά του, αποτελώντας μια σταθερή φιγούρα στην κοινότητα.