Το άγχος είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πλήθος ανθρώπων και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι εντείνεται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, με το σκοτάδι και φέρνει στρες και καταστροφικές σκέψεις.

Η New York Post έγραψε ότι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος, αλλά χρησιμοποιείται συχνά στο διαδίκτυο, ειδικά στο Reddit, για να περιγράψει την κατάσταση που κάποιος βλέπει τον ήλιο να δύει και αγχώνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άγχος παρατηρείται, επειδή εκείνη την ώρα πιθανώς κάποιος έχει σχολάσει από την εργασία του, οπότε είναι σε υπερένταση, ή πρέπει να διαχειριστεί κι άλλες στρεσογόνες καταστάσεις, όπως να μαζέψει στο σπίτι, να ασχοληθεί με τα παιδιά μετά από μια κουραστική μέρα κτλ.

Μελέτη του 2022 έδειξε ότι όσα άτομα αντιμετωπίζουν ζητήματα με το άγχος, αγχώνονται περισσότερο όσο πλησιάζει το σκοτάδι. Αντιθέτως, όσοι δεν έχουν τέτοιο ζήτημα, συνήθως αγχώνονται το πρωί και το άγχος υποχωρεί όσο πλησιάζει το βράδυ.

Η θεραπεύτρια Israa Nasir δήλωσε σχετικά ότι «η ενοχή της παραγωγικότητας συμβαίνει όταν έχουμε παράλογες προσδοκίες για το πόσα μπορούμε να πετύχουμε μέσα σε μια δεδομένη περίοδο. Συνήθως, έρχεται το βράδυ και σκεφτόμαστε “αχ σήμερα, δεν έκανα όσα ήθελα” και αυτό μας αγχώνει, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε τότε κάτι για να το αλλάξουμε».

Ως τρόποι αντιμετώπισης, πρότεινε οι άνθρωποι να κανονίζουν να έχουν μια ρουτίνα τις ώρες που δύει ο ήλιος, ειδικά μια ασχολία που τους κρατάει συγκεντρωμένους σε αυτό. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να λύσουν ένα παζλ, να κανονίσουν να κάνουν πάντα δουλειές του νοικοκυριού εκείνες τις ώρες και συγκεκριμένες, όχι ακανόνιστα κτλ.

«Η καταπολέμηση του άγχους το επιδεινώνει, αλλά το να το αποδεχτείτε και να προχωρήσετε μπροστά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αντίκτυπό του», είπε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να βρείτε κάτι να κάνετε για να απασχολείτε τον εαυτό σας. Δεν πρέπει να βυθιστείτε στη σκέψη, πως δεν κάνατε ότι θέλατε εκείνη τη στιγμή».