Αρχαιολόγοι που μελέτησαν αποτυπώματα σε κεραμικά στη Συρία, ηλικίας 4.500 ετών, διαπίστωσαν ότι η παιδική εργασία ήταν διαδεδομένη στην αρχαία εποχή, με τα παιδιά να διαδραματίζουν οικονομικό ρόλο στους πρώτους πολιτισμούς.

Η ανακάλυψη έγινε σε κεραμικά που κατασκευάστηκαν στην αρχαία συριακή πόλη Τελ Χάμα από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, η ηλικία των παιδιών που εργάζονταν υπολογίζεται περίπου στα επτά έτη και η παιδική εργασία φαίνεται να συνεχίστηκε έως και το 2.000 π.Χ., εποχή που άρχισαν να καταρρέουν οι τότε πολιτισμοί.

Αγγείο από τη Συρία που μελέτησαν οι επιστήμονες και ανακάλυψαν ότι φανέρωνε παιδική εργασία

«Θεωρούμε ότι τότε εκτινάχθηκε η ζήτηση για κεραμικά, επειδή υπήρχε οικονομική ευμάρεια και οι τότε πολιτισμοί κατείχαν όλη τη γνωστή τεχνολογία της εποχής. Αντίστοιχο μοτίβο παρατηρούμε στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν στην Αγγλία η πλειονότητα των εργατών ζούσε οριακά μέχρι τα 17-19 έτη, επειδή εργάζονταν από μικρά παιδιά» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Επίσης, πρόσθεσαν ότι πιθανώς το ένα παιδί μάθαινε στο άλλο τη δουλειά, ώστε να μη χρειάζεται η επίβλεψη ενηλίκου προκειμένου να είναι αυτοματοποιημένη η εργασία και ταυτόχρονα πιο αποδοτική.

Σημειώνεται ότι η αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες ανθρώπινες τέχνες, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έπαιξε ζωτικό ρόλο στους αρχαίους πολιτισμούς, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τα πάντα, από την αποθήκευση τροφίμων και νερού έως και για τελετουργικούς σκοπούς. Οι μορφές και οι τεχνικές της κεραμικής διέφεραν από πολιτισμό σε πολιτισμό, αντανακλώντας συχνά τους τοπικούς πόρους και τις κοινωνικές ανάγκες.