Με τις απεργίες να είναι πλέον σχεδόν καθημερινή πρακτική στον τόπο μας, το φαινόμενο δεν είναι ωστόσο ελληνική καινοτομία.
Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, κατεβείτε σε απεργία!
Η σκέψη αυτή είναι που δομεί τη συλλογιστική των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων σε όλο τον κόσμο, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να είναι η αιχμή του δόρατος στις διεκδικήσεις των σωματείων.
Κι ενώ η επιλογή της απεργίας είναι μαζί μας εδώ και πολύ καιρό, ας δούμε μια σειρά από περίφημες απεργίες των τελευταίων χρόνων, που έδειξαν ότι όλοι μαζί έχουμε δύναμη…
Η απεργία της General Motors
Από τις 24-26 Σεπτεμβρίου 2007, 73.000 περίπου εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην General Motors, με ζητούμενα τη σύνταξη, τα προνόμια και την εργασιακή σταθερότητα. Με δύο γραμμές παραγωγής και άλλο ένα εργοστάσιο της φίρμας στον Καναδά κλειστά και την εταιρία να χάνει μεγάλα ποσά για κάθε μέρα απεργιακής κινητοποίησης, μια νέα συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ General Motors και εργατικού σωματείου, κάνοντας τις μηχανές να πάρουν ξανά μπροστά…
Η απεργία των βρετανικών ταχυδρομείων
Δεκάδες εκατομμύρια γράμματα και δέματα παρέμεναν απαράδοτα από το καλοκαίρι του 2009 ως την άνοιξη του 2010 στη Βρετανία, εξαιτίας της πεισματώδους απεργίας του σωματείου των υπαλλήλων. Τα σχέδια για τον «εκμοντερνισμό» του Royal Mail περιλάμβαναν υποκατάσταση ανθρώπινων θέσεων από μηχανές, γεγονός απαράδεκτο για τον εργαζόμενο κόσμο. Η απεργία θα έληγε τελικά όταν μια νέα συμφωνία έκλεισε μεταξύ Βασιλικού Ταχυδρομείου και συνδικάτου εργαζομένων, με τη μορφή των υψηλότερων αποδοχών για τους υπαλλήλους και την υπόσχεση της διατήρησης του 75% του εργατικού δυναμικού των ταχυδρομείων…
Η απεργία των ανθρακωρύχων της Νότιας Αφρικής
Η περίφημη απεργία της μίας ημέρας, στις 4 Δεκεμβρίου 2007, με το σύνολο των εργατών των νοτιοαφρικανικών ορυχείων να συμμετέχει στην κινητοποίηση, θα έφερνε ραγδαίες αλλαγές στους κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων. Κι ενώ οι κίνδυνοι των εργαζομένων στα ορυχεία δεν ήταν καινούριοι, ήταν η αξιοσημείωτη άνοδος των εργατικών ατυχημάτων το 2006 και 2007 που θα πυροδοτούσε τη συλλογικότατη απεργία. Η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως να περιορίσει τα τραγικά νούμερα των απωλειών…
Η απεργία στο κατάστημα Wal-Mart της Φλόριντα
Όταν το υπαλληλικό προσωπικό αποφασίζει να πάρει τη μοίρα στα χέρια του, τίποτα δεν το σταματά! Ήταν το 2006 λοιπόν όταν οι 200 εργαζόμενοι στα Wal-Mart της Φλόριντα αρνήθηκαν να μπουν στο κατάστημα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους και τις άδικες συνθήκες εργασίας. Η μικρή «επανάσταση» της χούφτας αυτής των υπαλλήλων της τεράστιας αλυσίδας θα οδηγούσε μάλιστα αργότερα και σε απεργιακές «επαναλήψεις» σε άλλα καταστήματα Wal-Mart των ΗΠΑ, αποδίδοντας καρπούς: το 2008, τα Wal-Mart θα πλήρωναν 640 εκατομμύρια δολάρια για να έρθουν σε συμφωνία με την πλειονότητα των μηνύσεων που είχαν καταθέσει τα υπαλληλικά σωματεία…
Η απεργία στη Verizon
Οι 45.000 περίπου εργαζόμενοι του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Verizon φώναζαν ταυτόχρονα «μπορείτε να μας ακούσετε τώρα;», σε μια μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Την ώρα που η ασύρματη επικοινωνία γινόταν θεσμός, οι υπάλληλοι των ενσύρματων τηλεπικοινωνιών έβλεπαν τις δουλειές τους να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη…
Η απεργία του χόκεϊ
Ποιος θα περίμενε ότι για έναν ολόκληρο χρόνο το αμερικανικό πρωτάθλημα του χόκεϊ θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης; Κι όμως, τη σεζόν 2004-2005 το κραταιό σπορ των ΗΠΑ έβαλε λουκέτο, αφού οι παίκτες αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, απεργώντας διαμαρτυρόμενοι για τις αποδοχές τους και τη βαριά φορολογία. Την επόμενη χρονιά έγιναν ωστόσο οι απαραίτητες ρυθμίσεις, με τα συμβόλαια να ξαναγίνονται παχυλά, και η τάξη αποκαταστάθηκε στον συναρπαστικό κόσμο των σπορ…
Η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης
Συγκοινωνιακό «έμφραγμα» επικράτησε στη Νέα Υόρκη για δύο ολόκληρες ημέρες το 2005, από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου, με εκατομμύρια πολίτες να μην έχουν τρόπο να μετακινηθούν. Υπόγειος σιδηρόδρομος και λεωφορεία παρέμειναν στα αμαξοστάσιά τους, με την ένωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες να παλεύει για τη μη κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων σε επίπεδο αποδοχών και σύνταξης. Με τα αιτήματά τους να γίνονται μερικώς αποδεκτά, η συγκοινωνιακή ομαλότητα αποκαταστάθηκε το πρωινό της 22ας Δεκεμβρίου…
Η απεργία των συγγραφέων
Από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, η αμερικανική τηλεόραση «μαύρισε»! Κι αυτό γιατί σταμάτησαν οι σεναριογράφοι να γράφουν, τι να προβληθεί λοιπόν; Η παραμένουσα απεργιακή κινητοποίηση των σεναριογράφων στοίχισε στους τηλεοπτικούς σταθμούς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με τα κανάλια να μη δέχονται αρχικά τους όρους των συγγραφέων για τα πνευματικά δικαιώματα. Πολλοί ηθοποιοί έσπευσαν μάλιστα στο πλευρό των σεναριογράφων, παρά τους απαγορευτικούς όρους των δικών τους συμβολαίων, ενώ μια σειρά τηλεοπτικών προϊόντων έβγαιναν στον αέρα χωρίς σεναριογράφους! Ε ναι, στο τέλος κέρδισαν…
Η απεργία των δασκάλων
Οι δάσκαλοι των ΗΠΑ υπεραπασχολούνταν και υποαμείβονταν εδώ και χρόνια, ήταν ώρα λοιπόν να διεκδικήσουν την ανατροπή της αδικίας: κατέβηκαν σε μαζική κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2011, με αιτήματα τους χαμηλού μισθούς, το μέγεθος της τάξης αλλά και την κατανομή τους στην επικράτεια. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος τούς απαγόρευε ρητά να απεργήσουν και μια σειρά από σχολεία έφτασαν στα δικαστήρια για να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν τροχάδην στις σχολικές αίθουσες, οι δάσκαλοι επέμειναν, αφήνοντας τα σχολεία κλειστά για μπόλικες μέρες. Στο τέλος κάτι πήραν, όχι βέβαια τα προσδοκώμενα…