Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμμετοχή του Ισραήλ σε μη στρατιωτικού χαρακτήρα ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες το νέο χρόνο αίροντας την προηγούμενη άρνησή της που πηγάζει από την έριδα, για περιφερειακή ισχύ, που χωρίζει τα δύο κράτη.
Οι μακρόχρονες σχέσεις του Ισραήλ με το μουσουλμανικό πάλαι ποτέ σύμμαχό του διαταράχθηκαν σε σοβαρό βαθμό, όταν ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που επεδίωκε προ 30μήνου να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, σκοτώνοντας τότε εννέα τούρκους πολίτες.
Η αμερικανική διπλωματική διαμεσολάβηση, έκτοτε, δεν απέφερε καρπούς.
Μάλιστα τον Μάιο η Τουρκία δεν δέχθηκε φέτος τη συμμετοχή του Ισραήλ στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής, «επειδή το Ισραήλ ποτέ δεν απολογήθηκε για τους ανωτέρω φόνους».
Παράλληλα, η Άγκυρα απωθεί, διαρκώς, το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια μορφή μελλοντικής συνεργασίας της με το εβραϊκό Κράτος.
Το Ισραήλ, μαζί με μια ομάδα 6 κρατών, συμμετέχει στον «Μεσογειακό Διάλογο», που διασυνδέεται στο πολιτικό επίπεδο με το ΝΑΤΟ.
Με αυτήν την ιδιότητα, λοιπόν, προ του Μαΐου του 2010, οπότε και έγινε η επιδρομή στο Mavi Marmara, συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά και στις συνόδους κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Τούρκος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται με κατηγορηματικό τρόπο, μέσα στο 2013.
Τουρκία και Ισραήλ συνορεύουν με την Συρία. Σε άλλες εποχές, οι κυβερνήσεις τους μοιράζονταν εμπιστευτικές πληροφορίες και οι ένοπλες δυνάμεις τους έκαναν κοινά γυμνάσια.
Σήμερα, όμως, καθώς το πόρισμα που έγινε με την εποπτεία του ΟΗΕ δεν καταλόγισε άμεσα την αποκλειστική ευθύνη στο Ισραήλ, για τον θάνατο των τούρκων πολιτών, πάνω στο Navi Marmara, ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα έχει πλέον αποχωρήσει, την ώρα που η Τουρκία αποκλείει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με το εβραϊκό κράτος.