Ικανοποιημένος από το βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και τα στελέχη που τον συνόδευαν στην Κύπρο.
Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έγινε ενδελεχής παρουσίαση των ενεργειών που διεξάγονται και εκφράστηκε απόλυτη ικανοποίηση. «Πιστεύω», είπε, «πως σε ότι αφορά την προετοιμασία πάμε πολύ καλά, αλλά αστάθμητος παράγοντας είναι η κρίση στην ευρωζώνη και ειδικά η κρίση στην Ελλάδα».
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι από την αρχή η Κύπρος έκανε ξεκάθαρο στα κράτη μέλη και στα θεσμικά όργανα ότι δεν θα εκμεταλλευθεί την προεδρία για να προβάλει εθνικά θέματα. Και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή η Τουρκία έστελνε αρνητικά μηνύματα και προσπαθούσε να δηλητηριάσει την κυπριακή προεδρία. Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, είπε, οι διαπραγματεύσεις με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες θα προχωρήσουν, ενώ με την Τουρκία θα μείνουν στάσιμες, λόγω της εκβιαστικής της πολιτικής.
Από το βήμα της Κυπριακής Βουλής ο κ. Ρομπάι τόνισε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στις προσπάθειες για λύση και επανένωση της Κύπρου, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της νήσου. Αναφέρθηκε στον ιστορικό συμβιβασμό, στον οποίον κατέληξαν Γερμανία και Γαλλία μετά από αλλεπάλληλους πολέμους, ο οποίος βασίστηκε στην ιδέα της συνεκμετάλλευσης του άνθρακα και του χάλυβα. Υπογράμμισε ότι, 38 χρόνια είναι πολλά και ότι αναγνωρίζει πως ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί η κατάσταση αμέσως μετά την εισβολή, αλλά αν τίποτε δεν αλλάξει, τότε θα εξακολουθήσει η κατάσταση να είναι δύσκολη και το 2025. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος έχει τη δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίσει αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την οικονομία.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε πως η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην προσωπική του στήριξη και σε αυτήν της ΕΕ, στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης και είπε πως όπως έγινε και στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας, «μπορεί να έλθει η μέρα που η διαίρεση αυτού του νησιού, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματιστεί – ίσως απρόσμενα». Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές αντιδράσεις για την επικείμενη κυπριακή προεδρία της ΕΕ, υπενθύμισε την ισχυρή στήριξη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει παράσχει στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία, ήδη από το Δεκέμβριο του 2011. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα μοναδική, λέγοντας ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και δείχνει την αλληλεγγύη της.
Ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι κοινός είναι ο στόχος για παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεών της και εξέφρασε την ευχή αυτός να είναι ο δρόμος που θα διαλέξει η νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Είπε ότι οι κίνδυνοι και για την Κύπρο είναι μεγάλοι, καθώς υπάρχουν στενοί δεσμοί των δύο οικονομιών, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τώρα η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη παρά όταν ξεκίνησε η κρίση, καθώς ο Μηχανισμός στήριξης παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της κρίσης.