Την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί ακόμη 24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί τα 24 αμερικανικά αεροσκάφη της Λόκχιντ Μάρτιν έως το 2018, πληροφορία η οποία διασταυρώνεται τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από τη μόνιμη δομή της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.
Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι να προχωρήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Ο τουρκικός στόχος είναι η προμήθεια 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-16. Να σημειωθεί ότι F-16 και Mirage 2000 διαθέτει η ελληνική πλευρά, ωστόσο δεν υπάρχει ενίσχυση του στόλου με πέμπτης γενιάς αεροσκάφη.
Βέβαια για το F-35 και το πρόγραμμα εξέλιξής του υπάρχουν πολλές αμφιβολίες καθώς σχέδιο των ΗΠΑ για το αεροπλάνο που θα κυριαρχούσε στους αιθέρες αποδεικνύεται μία μάλλον αποτυχημένη σχεδιαστική απόπειρα.
Το αμερικανικό F-35 προοριζόταν να αποτελέσει τον «διάδοχο» του F-16, ένα stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων, προοριζόμενο για να πλαισιώσει το μαχητικό εναέριας υπεροχής F-22 Raptor, αλλά και για να εξαχθεί σε συμμαχικές χώρες. Ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προβληματικά προγράμματα εξοπλισμών στην ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την ανάπτυξή του να διαρκεί 15 χρόνια και να χαρακτηρίζεται από σειρά πολλών προβλημάτων.
Όπως ανέφερε σχετικά πρόσφατα σε δημοσίευμα του BBC, τα πιο πρόσφατα εξ αυτών έχουν να κάνουν με το εκτινασσόμενο κάθισμα, το οποίο δεν καλύπτει τα κριτήρια όσον αφορά στην ασφάλεια του πιλότου ενώ έχει «περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης σε απειλές», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, τον Φεβρουάριο που πέρασε.
Η ανάπτυξη του μαχητικού έχει ήδη κοστίσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια -κόστος στο οποίο συμμετείχαν και άλλες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων της οποίας ήταν να ενταχθεί το 2012, ωστόσο αυτό έχει αναβληθεί για το 2023.
Όπως ανέφερε στο BBC ο Τζάστιν Μπρονκ, στρατιωτικός αναλυτής του RUSI (Royal United Services Institute), πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά προγράμματα μαχητικών στην ιστορία- και εάν το αεροσκάφος άρχιζε να χρησιμοποιείται στην παρούσα κατάσταση, οι πιλότοι δεν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν όπως θα έπρεπε, λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων.
Μάλιστα το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα τονίζει ότι το Πεντάγωνο θέλει ακόμη 500 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το πιο ακριβό οπλικό σύστημα των ΗΠΑ.
Το γραφείο του προγράμματος F-35 έκανε το αίτημα για περισσότερα χρήματα για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη, η οποία υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο τμήμα της μετά από 15 χρόνια.
Αυτό που προβληματίζει τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων είναι τα Ρωσικά Su-35 τα οποία ήδη βρίσκονται στον αέρα, ενώ σε προσομοιώσεις που κάνουν σε υπολογιστές, βρίσκουν τα ρωσικά αεροπλάνα πολύ πιο αποτελεσματικά από το F-35 σε συνθήκες μάχης.
Είναι μαχητικό αεροσκάφος ρώσικης κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για εναέρια υπεροχή αλλά και για στρατηγικά πλήγματα.
Ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες οι Κινέζοι παρουσίασαν για πρώτη φορά το μαχητικό αεροσκάφος Chengdu J-20 προδιαγραφών εκπομπής μειωμένου ίχνους ραντάρ (stealth).
Η παρουσίαση του μαχητικού έγινε κατά τα εγκαίνια της αεροπορικής έκθεσης στην πόλη Ζουχάι, στα νότια της Κίνας, με τη συμμετοχή κατασκευαστών της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και αγοραστών.
Η έκθεση αυτή, επιτρέπει στο Πεκίνο να παρουσιάσει τις φιλοδοξίες που έχει για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας του, αλλά και της πολιτικής αεροπορίας, καθώς αναμένεται ότι η κινεζική αεροπορική αγορά θα επεκταθεί περισσότερο από την αντίστοιχη αμερικανική, μέσα στην επόμενη δεκαετία.