Αυτή η πρώην Βρετανική αποικία, από το 1842 έως το 1997 οπότε και η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κίνα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και αποτελεί σημαντικό λιμάνι της. Από εκεί βέβαια γινόταν αλλά και διενεργείται μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας.
Εκτός από το μεγάλο λιμάνι της διαθέτει και ένα σπουδαίο, σύγχρονο αεροδρόμιο. Σε αυτή την ειδική διοικητική περιοχή βλέπει κανείς σήμερα τους ουρανοξύστες που δεσπόζουν και της προσδίδουν την εικόνα μιας αμερικανικής μεγαλούπολης. Μετρό και τραμ με διώροφα βαγόνια διευκολύνουν τις μετακινήσεις ενώ το αεροδρόμιο έχει ένα δικό του μέσο μεταφοράς που το συνδέει με το κέντρο.
Αυτή η εικόνα όμως άρχισε να δημιουργείται κατά τη δεκαετία του 1970 οπότε και ξεκίνησαν ουσιαστικά να δημιουργούνται με πολύ γρήγορο ρυθμό οι τεράστιοι ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ. Πολυσύχναστοι δρόμοι, έντονες διαφημιστικές πινακίδες, ένα συνεχές βουητό και τεράστια κτήρια συνθέτουν σήμερα την εικόνα της περιοχής αυτής της Κίνας με τους τουρίστες να ξεχωρίζουν από τους 7.000.000 εκατομμύρια ντόπιους έχοντας τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας.
Υπάρχουν ωστόσο ακόμη κάποια παλιά κτίσματα της δεκαετίας του ’60 να θυμίζουν ότι υπήρξε κάποτε βρετανική αποικιοκρατία, τα οποία όμως φαίνεται πως «εξαφανίζονται» σιγά-σιγά. Η πόλη έχει καθαρά κινέζικο χαρακτήρα με τα πολλά εμπορικά κέντρα να ξεπηδούν σε κάθε δρόμο. Εκατοντάδες εστιατόρια, νυχτερινά μαγαζιά, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα ικανοποιούν εκτός από τους ντόπιους και τους χιλιάδες επισκέπτες.
Αυτή όμως η καθημερινότητα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το Χονγκ Κονγκ παλαιότερων δεκαετιών όπως βέβαια συμβαίνει με πολλές πόλεις και χώρες παγκοσμίως. Η ανέγερση των πολυώροφων κτιρίων, η τεχνολογική επανάσταση και η ραγδαία αλλαγή στον τρόπο ζωής έφερε και την απόλυτη μεταμόρφωση σε αυτή την περιοχή της Κίνας.
Δείτε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες το Χονγκ Κονγκ μιας άλλης εποχής πριν από κάποιες δεκαετίες και όταν πρωτοάρχιζε η ανέγερση των ψηλότερων κτηρίων…