Η παράτολμη έφοδος που εξαπέλυσαν χθες οι Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις του νότιου Αφγανιστάν, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι, τη στιγμή που ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν χθες βράδυ οι ισλαμιστές αντάρτες εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όπου στεγάζεται επίσης μια βάση στρατηγικής σημασίας που μοιράζονται το NATO και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρείται η πιο σοβαρή τα 14 τελευταία χρόνια εναντίον της σημαντικότερης στρατιωτικής εγκατάστασης στο νότιο Αφγανιστάν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες της επίθεσης πήραν ομήρους μέλη οικογενειών, που χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτό περιέπλεξε την αντεπίθεση.

Τουλάχιστον «35 αθώοι Αφγανοί σκοτώθηκαν και 35 άλλοι τραυματίστηκαν», σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι, ανέφερε δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή έφοδο την «πιο σοβαρή» που έχει γίνει ποτέ στην Κανταχάρ.

Από τους ένδεκα δράστες, οι εννιά σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε, ενώ ο τελευταίος συνέχιζε σήμερα να μάχεται με τις αφγανικές δυνάμεις, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας 20 ώρες και πλέον μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες στην Κανταχάρ, λίκνο του κινήματος αυτού.

Το ισλαμιστικό κίνημα ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία που απεικονίζει δέκα μαχητές του με στολές αγγαρείας και οπλισμένους με Καλάσνικοφ, που ανέφερε ότι είναι εκείνοι που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο.

Η έφοδος των Ταλιμπάν σημειώθηκε έπειτα από πολλές ημέρες έντονης φημολογίας για την τύχη του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος σύμφωνα με πολλές συγκλίνουσες πηγές τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια διένεξη στις τάξεις του κινήματος εκτραχύνθηκε.

Συνέπεσε παράλληλα με την επίσκεψη του Αφγανού προέδρου στο Πακιστάν, που είχε εγείρει ελπίδες για την ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνης ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες, η οποία παρακωλύεται εν μέρει λόγω του δηλητηριώδους κλίματος αμοιβαίας δυσπιστίας στις σχέσεις της Καμπούλ με το Ισλαμαμπάντ.