Την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις του κόμματος απέναντι στην ακρίβεια, το στεγαστικό και την ανάγκη στήριξης της ελληνικής περιφέρειας ανέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή του στο newsbeast στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.

Ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ξεκαθάρισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή και αυτή η επιλογή είναι της αυτόνομης πορείας», διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ «ένα κόμμα διαμαρτυρίας» αλλά «να κερδίσει τις επόμενες εκλογές» και να διεκδικήσει την πρώτη εντολή.

Ο κ. Κατρίνης άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως «τα πολλά λεφτά πηγαίνουν σε πολύ λίγους και φίλα διακείμενους στην κυβέρνηση», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης: «Σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων, όχι πάνω από 200 πήραν δάνειο». Στον αντίποδα, παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση σε πρόσβαση σε δανεισμό, ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα 30% και φορολογικά κίνητρα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Όσον αφορά την ακρίβεια, τόνισε πως «η κυβέρνηση λέει ότι αυξάνει τους μισθούς, αλλά δεν λέει ότι είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη», ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, την ενίσχυση των μισθών, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, όπως έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το ζήτημα της κοινωνικής στέγασης, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που ανέδειξε το πρόβλημα: «Μέχρι το 2022 μάλλον αγνοούσαν ότι η στέγαση ήταν ένα πολύ ακριβό σπορ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα το κόμμα.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, μίλησε για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής περιφέρειας, την οποία χαρακτήρισε «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», αλλά και για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας σε ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς. Ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέλος ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού» εφόσον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και διατηρεί το casus belli απέναντι στην Ελλάδα.