Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι θα ήταν πρόωρη μία επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου στη Σερβία, δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να προσκληθεί να επισκεφθεί τη χώρα ως αρχηγός κράτους και ότι η Εκκλησία σε αυτό δεν θα αναμειχθεί.
«Εμείς ως Εκκλησία δεν θα είχαμε αντίρρηση, θα ήταν μάλιστα τιμή μας να υποδεχθούμε τον Πάπα, αλλά λαμβάνουμε υπόψη τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων μας που εκδιώχθηκαν από την Κροατία, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας σε συνέντευξή του στην πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο “Βέστι”.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνέβησαν φοβερές τραγωδίες σε αυτές τις περιοχές και τόνισε ότι μεγάλος αριθμός του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας συμμετείχε σε αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος του σερβικού λαού.
«Ήμασταν μία Εκκλησία έως τα μέσα του 11ου αιώνα, έχουμε πολλά κοινά. Εύχομαι να ήμασταν εγγύτερα ο ένας στον άλλο, επειδή με βάση τα κοινά πρέπει οικοδομήσουμε κοινότητα, από την οποία σίγουρα δεν θα έχουμε ζημία, αλλά θεωρούμε ότι δεν ήρθε ακόμη ο καιρός για τέτοια επίσκεψη» είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Αναφερόμενος στην αγιοποίηση του καρδινάλιου, Αλοϊζιγιε Στέπινατς, ο Πατριάρχης Σερβίας ανέφερε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ήδη πάρει θέση, έχει τονίσει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος σε μια τραγική περίοδο ήταν επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Κροατία.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία, τουλάχιστον δημόσια, ότι έκανε κάτι για να αμβλύνει την κατάσταση των ανθρώπων μας στην Κροατία και να αποτρέψει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε σε βάρος αθώων ανθρώπων μας, σε βάρος των παιδιών» δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφερε ότι “στο χωριό Μλάκα, κοντά στο Γιασένοβατς υπήρξε στρατόπεδο, στο οποίο κρατούμενοι ήταν 20.000 παιδιά” και ότι “μία Γερμανίδα, γεννημένη στη Βιέννη παντρεμένη με τον Σέρβο Μπουντισάβλιεβιτς στο Ζάγκρεμπ από το στρατόπεδο απομάκρυνε 12.000 παιδιά”.
«Εμείς δεν έχουμε αποδείξεις ότι ο καρδινάλιος Στέπινατς έσωσε έστω και ένα παιδί» ανέφερε.
«Εκεί διαπράχθηκε γενοκτονία. Δεν γνωρίζουμε πόσο ο Στέπινατς συνέβαλε σε αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έκανε κάτι για να την αποτρέψει. Λένε ότι υπάρχουν κάποιες επιστολές που έγραψε στον Πάβελιτς (επικεφαλής του φασιστικού, ναζιστικού Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας), αυτό είναι πιθανό, αλλά δημόσια δεν πήρε θέση και έλαβε τις ανώτατες διακρίσεις από τον Πάβελιτς αυτή τη δύσκολη περίοδο» δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Καναδά ως τοποτηρητής της επισκοπής, τόνισε ότι αν και τα προβλήματα της εποχής είναι τεράστια, όλη αυτή η κατάσταση θα αποδείξει ότι ο σερβικός λαός είναι φιλειρηνικός λαός, λαός που ξέρει τι είναι πολιτισμός, λαός που γνωρίζει τι είναι κράτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς όφελος των πολιτών της Σερβίας.
Απαντώντας στην ερώτηση πού βρίσκεται σήμερα η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Ειρηναίος ανέφερε ότι είναι εκεί που ήταν πάντα με την αποστολή της και το ρόλο της στο λαό.
«Με το ρόλο της συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία και στην ύπαρξη της χώρας μας και ο ρόλος, όσο κι αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, είναι ορατός και γνωστός στην ιστορία, στον πολιτισμό μας» υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.