Σφοδρές πιέσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει η Ουκρανία μια τελευταία θυσία, προκειμένου ο Βλαντίμιρ Πούτιν να πειστεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ακολουθώντας τη γραμμή των Δημοκρατικών -πιο αποφασιστικά όμως-, ζήτησε από τον ουκρανό ομόλογό του να μειωθεί η ηλικία επιστράτευσης στα 18 έτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αμερικανική βοήθεια. Έτσι, το Κίεβο θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη και θα λύσει το ζήτημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει η προοπτική ο ρώσος πρόεδρος να δεχτεί να πάει σε διαπραγματεύσεις, επειδή ο πόλεμος θα παραταθεί σημαντικά.
«Σίγουρα αγωνίστηκαν γενναία και σίγουρα πήραν μια πολύ ευγενή και σκληρή στάση. Αλλά πρέπει να δούμε να αντιμετωπίζονται αυτές οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεν πρόκειται μόνο για πολεμοφόδια ή πυρομαχικά. Έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση του μετώπου, ώστε να μπορέσουμε να συνάψουμε κάποιου είδους συμφωνία» είπε στο ABC News ο Γουόλτς, εκλεκτός του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
«Αν οι Ουκρανοί ζήτησαν απ’ όλο τον κόσμο να είναι υπέρ της δημοκρατίας, χρειαζόμαστε κι εμείς να είναι υπέρ της δημοκρατίας» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται το έδαφος για επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο, η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Πούτιν θα έχει «σημαντικές διεθνείς επαφές» αυτή την εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους, έγραψαν οι «Financial Times».
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ζελένσκι
Το αίτημα μείωσης της ηλικίας επιστράτευσης και δη στα 18 έτη έχει διατυπωθεί από την αρχή του πολέμου, τους τελευταίους μήνες, όμως, ασκούνται πιέσεις στο Κίεβο από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Εντούτοις, ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο, επειδή πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα που χαρακτηρίζεται ως «η υπέρτατη θυσία» του Κιέβου.
Αυτό διότι η Ουκρανία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης είχε απότομη μείωση πληθυσμού, με ένα σημαντικό ποσοστό να μεταναστεύει προκειμένου να βρει μια καλύτερη ζωή. Η οικονομική δυσχέρεια, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, εμπόδισε αρκετούς να κάνουν οικογένεια, με τα πράγματα να επιδεινώνονται μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν το 2014. Οι νέοι που απέμειναν ήταν λίγοι και μειώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς παιδιά και έφηβοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία, ώστε να βρουν καταφύγιο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μακριά από το θέρετρο του πολέμου.
Επομένως, η κυβέρνηση του Κιέβου αποφάσισε να μην πολεμήσει η νέα γενιά προκειμένου να έχει μέλλον η χώρα, αφού οι απώλειές της δεν αναπληρώνονται. Μέχρι πρότινος, με επιχειρήματα τύπου «ποιος θα μείνει πίσω;» και «αν πεθάνουν οι νέοι, δεν θα έχει νόημα ο πόλεμος που διεξάγουμε», η Ουκρανία απέφευγε τα δυτικά αιτήματα για μείωση της ηλικίας επιστράτευσης.
Από τον Αύγουστο, όμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητάει συνεχώς να μειωθεί η ηλικία, με τον Ζελένσκι να υποστηρίζει ότι «ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει όπλα, η δυτική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο. Τι σημασία έχει αν εμφανιστούν περισσότεροι στρατιώτες;». Ο Τραμπ, προκειμένου να κάμψει την ουκρανική άρνηση λοιπόν, φέρεται να προσφέρει τις διαπραγματεύσεις ως αντάλλαγμα, υποστηρίζοντας ότι ταυτόχρονα η Ουκρανία θα ενισχυθεί διπλωματικά.