Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία για την ανίχνευση υποβρυχίων, η οποία υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του interestingengineering.com, πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή που μοιάζει με τετράγωνο φορτηγό και χρησιμοποιεί κεραίες για την ανίχνευση πολύ ασθενών ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που εκπέμπουν οι προπέλες υποβρυχίων. Στις δοκιμές αναγνώρισε με επιτυχία σήματα χαμηλής συχνότητας σε απόσταση σχεδόν 20 χιλιομέτρων (12 μιλίων).

Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με όργανα και μπαταρίες για μακροχρόνιες υποβρύχιες λειτουργίες και συνδέεται με μια σημαδούρα επιφανείας. Αν και έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για την ανίχνευση υποβρυχίων, το σύστημα μπορεί να εντοπίσει πλοία επιφανείας αναγνωρίζοντας τα απόνερα των προπελών τους.

Η ανάπτυξη έγινε από επιστήμονες του κινεζικού Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong και δοκιμάστηκε στα βάθη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, σε μια περίοδο που αυξάνεται η ένταση στην περιοχή.

Ο Jiang Weikang, καθηγητής στο Κρατικό Εργαστήριο Μηχανικών Συστημάτων και Δονήσεων του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, σχολιάζοντας την ανακάλυψη, σημείωσε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία και όχι απλώς μία συσκευή.

«Αν και η εμβέλεια ανίχνευσης και εντοπισμού 1,86 μιλίων (3 χιλιομέτρων) είναι ήδη μια σημαντική ανακάλυψη, εξακολουθεί να υπολείπεται των απαιτήσεων για την ανίχνευση και τον εντοπισμό στόχων στην ανοιχτή θάλασσα. Εμείς όμως, πετύχαμε ακριβή εντοπισμό στόχων στην ανοικτή θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να επεκτείνει την εμβέλεια ανίχνευσης αυτών των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων σε πάνω από 50 χιλιόμετρα (31 μίλια), μια απόσταση συγκρίσιμη με εκείνη των σύγχρονων τορπιλών.