Η διοίκηση ενός πυρηνικού υποβρυχίου πέρα από εμπειρία απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις, όμως το πολεμικό ναυτικό της Κίνας διαλέγει για διοικητές αξιωματικούς που πετυχαίνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία στις σχετικές εξετάσεις.
Ο Roderick Lee, ειδικός αναλυτής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, αναφέρει πως «με βάση τις πληροφορίες για τη βαθμολογία των εθνικών εισαγωγικών εξετάσεων Gaokao για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), το Πολυτεχνείο του PLA κατατάσσεται κατά μέσο όρο στη δεύτερη θέση στις βαθμολογίες των εξετάσεων σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματά του. Επίσης, η Ακαδημία Υποβρυχίων κατατάσσεται σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των ιδρυμάτων του PLA».
Με εξαίρεση τους μηχανικούς των πυρηνικών υποβρυχίων, που χρειάζεται να πετύχουν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις λοιπόν, η κινεζική διοίκηση επιλέγει για διοικητές όσους βρεθούν ένα βήμα πριν από την αποτυχία.
«Αξιοσημείωτη επιλεκτικότητα»
Το «Business Insider» σε σχετικό άρθρο του αναφέρει πως όλοι οι κινέζοι αξιωματικοί και οι διοικητές των παραπάνω υποβρυχίων εκπαιδεύονται στην πυρηνική μηχανική και μέχρι να φτάσει κάποιος στη διοίκηση έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία εκπαίδευσης και εμπειρίας στον στόλο από τότε που έδωσε τις εισαγωγικές εξετάσεις στο κολέγιο.
Εντούτοις, διαπιστώνεται μια «αξιοσημείωτη επιλεκτικότητα» προς τους χειρότερους για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο, για δύο λόγους, με το κινεζικό ναυτικό να επικεντρώνεται περισσότερο στον δεύτερο.
Αρχικά, πάντα υπάρχει ένας ανώτερος αξιωματικός, που είναι πιστός στην κυβέρνηση και «νταντεύει» τους διοικητές. Έτσι, ένας καπετάνιος, που δεν θα εκφέρει άποψη, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος, τακτική που συνηθίζεται στο κινεζικό ναυτικό, ακόμη κι αν έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως όταν βυθίστηκε το υποβρύχιο SS-361 της κλάσης Ming το 2003.
Έπειτα, ο δεύτερος λόγος αφορά την έλλειψη κινήτρου, για να βγει στη στεριά κάποιος διοικητής. Στην Κίνα τα μέλη των υποβρυχίων περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό, σε βαθμό που δεν συνηθίζεται σε άλλα κράτη, που διαθέτουν αντίστοιχα πολεμικά σκάφη.
Σύμφωνα με το κινεζικό σκεπτικό λοιπόν, ένα άτομο που πετυχαίνει στις εξετάσεις σημαίνει πως έχει ελεύθερο χρόνο, για να διαβάσει ή υποστήριξη από το περιβάλλον του, ενώ μπορεί να έχει περάσει ελάχιστο χρόνο κάτω από το νερό. Σε μια κρίση, λοιπόν, θα είχε περισσότερους λόγους να πάρει εντολή, για να βγει στη στεριά το υποβρύχιο, σε αντίθεση με κάποιον που δεν διαθέτει κοινωνική ζωή ή έχει συνηθίσει την απομόνωση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μέχρι στιγμής, αμφισβητείται έντονα και ειδικά από τη Δύση το κινεζικό δόγμα για την επιλογή των διοικητών στα πυρηνικά υποβρύχια και περιγράφεται ως επιπόλαιο. «Όμως καθώς δεν έχει γίνει πόλεμος, κανείς δεν γνωρίζει αν μετράνε περισσότερο οι γνώσεις ή η εμπειρία και η προσήλωση στις εντολές», ανέφερε το «Business Insider».