Την στιγμή που συλλαμβάνεται ο Ντομινίκ Πελικό ή «τέρας της Αβινιόν» φέρνουν στην δημοσιότητα γαλλικά μέσα, καθώς αυτός φωτογράφιζε κάτω από τις φούστες γυναικών που ψώνιζαν σε σούπερ μάρκετ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την κακοποίηση της Ζιζέλ από τουλάχιστον 50 άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, το Paris Match δημοσίευσε βίντεο από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2020, με τον Πελικό να γίνεται τσακωτός μέσα σε σούπερ μάρκετ της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Ο ασπρομάλλης παππούς φορώντας μάσκα τοποθετεί την κάμερα κάτω από τις φούστες των θυμάτων του μέσα στο κατάστημα Leklerc.

«Όχι, όχι, όχι», είναι η αντίδραση μιας γυναίκας όταν o Πελικό έρχεται αντιμέτωπος με έναν φύλακα, ο οποίος λέει ότι «τέσσερις πελάτες» έχουν κάνει μια καταγγελία.

Ο Πελικό ντυμένος με κόκκινο σορτς και ένα γκρι μπλουζάκι, παίρνει την εντολή να «μη κουνηθεί» καθώς η αστυνομία είναι καθ’ οδόν.

Παράλληλα, λαμβάνει εντολή να μην διαγράψει τα βίντεο μέχρι να φτάσει η αστυνομία, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για δίωξη.

Όπως αναφέρει η Daily Mail αρχικά του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά στη συνέχεια οι ντετέκτιβ βρήκαν κι άλλες ενοχοποιητικές εικόνες στις συσκευές του.

Κανείς εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει, αφού όπως αποδείχτηκε αργότερα νάρκωνε την Ζιζέλ και στη συνέχεια καλούσε μέσω διαδικτύου άγνωστους άνδρες στο σπίτι του για να την κακοποιήσουν με αυτόν βιντεοσκοπεί την δράση τους, ενώ συχνά συμμετείχε και ο ίδιος στους βιασμούς.

Συγκλονισμένη η Γαλλία

Όταν μπαίνει στο δικαστήριο στη γαλλική πόλη της Αβινιόν, πλαισιωμένη από τα παιδιά της και μια ομάδα δικηγόρων, η Ζιζέλ Πελικό φαίνεται ως μια ανεπιτήδευτη φιγούρα.

Η 72χρονη μητέρα και γιαγιά, με τα μαλλιά της χτενισμένα, φοράει πολύχρωμα φορέματα. Κοιτάζει χαμηλά καθώς προσπερνά τους δεκάδες δημοσιογράφους που είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο, με τα μάτια της κρυμμένα από τα γυαλιά ηλίου με τον στρογγυλό σκελετό.

Πίσω της, όπως έχει πει, βρίσκονται «ερείπια».

Σχεδόν κάθε μέρα από τις 2 Σεπτεμβρίου, η Ζιζέλ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίκης στην οποία 51 άνδρες κατηγορούνται ότι τη βίασαν, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της με τον οποίο ήταν παντρεμένη για 50 χρόνια.

Καθώς η ιστορία της μονοπωλεί τον ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης από την έναρξη της δίκης, αυτή έχει γίνει ένα σύμβολο θάρρους και ανθεκτικότητας.

«Θυσιάστηκα στον βωμό της κακίας», είπε, εξηγώντας πώς έμαθε ότι ο άνδρας της, Ντομινίκ Πελικό, την είχε ναρκώσει για να κοιμηθεί και είχε «στρατολογήσει» άντρες για να της συμπεριφέρονται «σαν κουρελιασμένη κούκλα» για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στη δίκη, που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί στοιχεία από δικηγόρους, αστυνομικούς, ψυχιάτρους, καθώς και από μια άλλη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος της έδωσε ναρκωτικά και την βίασε ακολουθώντας τις οδηγίες του Ντομινίκ.

Η κόρη των Πελικό,Καρολίν, η οποία πιστεύει ότι ο πατέρας της την κακοποίησε όταν ήταν λιπόθυμη, έχει επίσης πάρει θέση στο δικαστήριο.

Ο Ντομινίκ γνωστός και ως το «τέρας της Αβινιόν» έχει παραδεχτεί τις κατηγορίες εναντίον του, αν και αρνείται ότι κακοποίησε την κόρη του.

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το παρελθόν, την ψυχολογία τους και τα φερόμενα εγκλήματα των κατηγορουμένων έχουν κατακλύσει τα ραδιόφωνα, τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα.

Τα στοιχεία της υπόθεσης γίνονται γνωστά μόνο επειδή η Ζιζέλ παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία.

Σε περιπτώσεις τέτοιου μεγέθους, πρόκειται για μια ασυνήθιστη απόφαση, κυρίως επειδή χιλιάδες βίντεο με τους φερόμενους βιασμούς που κινηματογραφήθηκαν από τον Ντομινίκ Πελικό, θα προβληθούν τελικά σε ανοιχτό δικαστήριο.

Το μόνο αίτημα της Ζιζέλ ήταν να επιτραπεί στα παιδιά της να αποχωρήσουν από την αίθουσα όταν συμβεί αυτό.

Η νομική της ομάδα είπε ότι το η δίκη θα επιστρέψει την «ντροπή» πίσω στον κατηγορούμενο.

Πάνω απ’ όλα, η υπόθεση έχει πυροδοτήσει μια οδυνηρή και συχνά άβολη συζήτηση για τον βιασμό που πολλοί στη Γαλλία λένε ότι έχει καθυστερήσει πολύ.