«Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, ζητάμε να πληρώσουμε αυτά που πραγματικά δανειστήκαμε», είπε η Ευαγγελία Δρατσούμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η ίδια περιέγραψε τον πυρήνα του αιτήματος χιλιάδων δανειοληπτών που εδώ και χρόνια παλεύουν να βρουν μια δίκαιη λύση για τα δάνειά τους που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός τους στην ΕΡΤ, οι δανειολήπτες ζητούν να μετατραπούν τα δάνειά τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με επιτόκιο Euribor, ώστε να καταστούν βιώσιμα.

«Θέλουμε να πληρώνουμε με βάση τους αρχικούς όρους και όχι υπέρογκες δόσεις που προέκυψαν από την αλλαγή της ισοτιμίας και την αύξηση των τόκων», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Δρατσούμη.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία των δανειοληπτών συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, για το θέμα που αφορά σχεδόν 80.000 συμβάσεις για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, δήλωσαν άγνοια του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Δρατσούμη.

«Ξέρουν για το ελβετικό φράγκο, δεν τους είναι άγνωστο, αλλά δεν γνώριζαν τις επικοινωνίες που είχαμε ήδη κάνει με την κ. Μπάση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι τράπεζες πίεσαν δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους, υπό την υπόσχεση καλύτερων όρων»

Όπως τόνισε η ίδια, η πραγματικότητα παραμένει σκληρή για τους δανειολήπτες, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση του θέματος. Πολλοί από αυτούς έχουν δει τις δόσεις τους να εκτοξεύονται. «Χθες, ένας δανειολήπτης μου είπε ότι ξεκίνησε με δόση 700 ευρώ και σήμερα πληρώνει 1.700. Δεν φταίει μόνο η ισοτιμία, αλλά και οι αυξημένοι τόκοι που διογκώνουν το κεφάλαιο», εξήγησε η ίδια.

Η Ευαγγελία Δρατσούμη τόνισε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, τα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε ακύρωση ή ρύθμιση αυτών των δανείων. «Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχουν λύσεις εντός ευρωσυστήματος. Κι όμως, άλλες χώρες εντός της ευρωζώνης έχουν βρει λύσεις», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ως «επενδυτικά προϊόντα» και όχι στεγαστικά δάνεια με τη συνήθη έννοια, καταγγέλλοντας ότι οι τράπεζες πίεσαν δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό, υπό την υπόσχεση καλύτερων όρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το ζήτημα των δανείων τους παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και το κράτος να μοιάζει να αγνοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος. «Δεν έχουμε εξελίξεις. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Μόνο υποσχέσεις» υποστήριξε η Ευαγγελία Δρατσούμη.