Σαν σήμερα το 1946 έρχεται στη ζωή ο Φρέντερικ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη. 25 χρόνια αργότερα, με το όνομα Φρέντι Μέρκιουρι, θα γινόταν ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της ροκ μουσικής και, 70 χρόνια μετά, ένα πραγματικό αστέρι στο διάστημα

Ο Φέντι, γιος του Μπόμι και της Τζερ Μπουλσάρα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία, όπου φοίτησε στο οικοτροφείο St. Peter’s. Εκεί, άρχισε να αναπτύσσει το ενδιαφέρον του για τη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών. Το 1964, η οικογένειά του μετακόμισε στο Μίντλσεξ της Αγγλίας, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Ealing College of Art. Παράλληλα άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τη μουσική, μπαίνοντας στο μπλουζ συγκρότημα Wreckage, όπου ξεκίνησε να τραγουδά.

Η γνωριμία του με τους Ρότζερ Τέιλορ και Μπράιαν Μέι, μέλη του συγκροτήματος Smile, αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Φρέντι εντάχθηκε στο συγκρότημα ως βασικός τραγουδιστής, και οι Smile σύντομα μετονομάστηκαν σε Queen. Με την προσθήκη του μπασίστα Τζον Ντίκον το 1971, το συγκρότημα ολοκλήρωσε τη σύνθεσή του και ξεκίνησε μια πορεία που θα το αναδείκνυε ως ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Το 1973 οι EMI Records και Elektra Records υπέγραψαν με το συγκρότημα και έτσι κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, «Queen». Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το θρυλικό «Bohemian Rhapsody» που βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts για 9 εβδομάδες. Ένα τραγούδι που παραλίγο να μην κυκλοφορήσει λόγω της μεγάλης του διάρκειας και του ασυνήθιστου στυλ του αλλά που ο Φρέντι επέμεινε ότι πρέπει να ακουστεί. 

Οι μοναδικές ικανότητες του Freddie Mercury και των Queen είχαν αρχίσει να γίνονται ξεκάθαρες, με μια φωνή εξαιρετικού εύρους και μια σκηνική παρουσία που αναδείκνυε τη χρωματιστή, απρόβλεπτη και φανταχτερή προσωπικότητά τους. Πολύ σύντομα η δημοτικότητά τους επεκτάθηκε πέρα από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, καταφέρνοντας να θριαμβεύσουν στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η επιτυχία τους συνεχίστηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, με αποκορύφωμα την ανεπανάληπτη εμφάνισή τους στη σκηνή του Live Aid το 1985.

Η ικανότητα του Φρέντι Μέρκιουρι να προβάλλει τον εαυτό του και τους Queen σε τεράστια στάδια με χιλιάδες θεατές, καθιέρωσε το συγκρότημα ως πρωτοπόρους του «stadium rock». Οι συναυλίες τους δεν ήταν απλώς μουσικά γεγονότα, αλλά ολόκληρες παραστάσεις που συνδύαζαν φώτα, ήχο και την ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία του Φρέντι. Μια από τις κορυφαίες στιγμές τους ήταν η συναυλία στη στο Σάο Πάολο το 1981, μπροστά σε 231.000 θαυμαστές, καταρρίπτοντας διάφορα παγκόσμια ρεκόρ.

Η πρωτοπορία τους επεκτάθηκε και στα μουσικά βίντεο: κάθε νέο βίντεο των Queen ήταν πιο τολμηρό και πρωτοποριακό από το προηγούμενο, με αποκορύφωμα το θρυλικό «Bohemian Rhapsody», που καθόρισε το μέλλον των video clip.

Παράλληλα με την επιτυχία των Queen, ο Φρέντι εξερεύνησε και την προσωπική του καριέρα, με σόλο άλμπουμ, διασκευές τραγουδιών και συνεργασίες όπως με τη διάσημη ντίβα της όπερας, Μονσερά Καμπαγιέ, στο άλμπουμ «Barcelona», το ομότιτλο τραγούδι του οποίου έγινε ύμνος για την πόλη της και χρησιμοποιήθηκε ως θέμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. 

Το 1990, επέστρεψε στα στούντιο με τους Queen για να ηχογραφήσει το «Innuendo», το οποίο θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ πριν από τον θάνατό του το 1991, έπειτα από μια σκληρή μάχη με το AIDS, από την οποία δεν κατάφερε να βγει νικητής.

Η συμβολή του Φρέντι στη μουσική είναι -αντικειμενικά θα λέγαμε- τεράστια. Συνδυάζοντας το λυρικό του ταλέντο και εισάγοντας καινοτομίες, άφησε μία καλλιτεχνική κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει γενιές καλλιτεχνών και θαυμαστών.

Ένα άστρο που λάμπει από το διάστημα: Σαν σήμερα, το 2016, την ημέρα που θα έκλεινε τα 70 του χρόνια, ένας αστεροειδής στην τροχιά του Δία πήρε το όνομά του προς τιμήν του. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά που πέθανε ο Mercury, και ονομάστηκε «Αστεροειδής 17473 Freddiemercury», ένα αστέρι που δεν θα σβήσει ποτέ όπως και ο ίδιος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1698: Ο τσάρος Πέτρος Α’ της Ρωσίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την προσεγγίσει πολιτιστικά και κοινωνικά προς τη Δύση, επιβάλει φόρο στους άνδρες που διατηρούν γενειάδα, επιδιώκοντας να περιορίσει τα παραδοσιακά ασιατικά έθιμα και να ενισχύσει την αποδοχή της δυτικής μόδας και κουλτούρας στην ρωσική κοινωνία.

1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1899: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το ποίημά του «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου».

1905: Λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ στο Νιου Χαμσάιρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ διαμεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις, όπου η Ιαπωνία, ως νικήτρια δύναμη, και η Ρωσία, ως ηττημένη, συμφώνησαν στους όρους. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχώρησε στην Ιαπωνία το νότιο τμήμα του νησιού Σαχαλίνη καθώς και τα δικαιώματα χρήσης λιμανιών και σιδηροδρόμων στη Μαντζουρία.

1929: Ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστείδης Μπριάν προτείνει τη σύσταση μιας ένωσης με την ονομασία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά η πρόταση του δεν βρίσκει θερμή υποδοχή.

1960: Ο Κάσιους Κλέι, μετέπειτα Μοχάμεντ Αλι, κερδίζει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

1972: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

1992: Ο Prince γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της Αμερικής, καθώς υπογράφει συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων με την εταιρία Warner Bros.

2002: Παραδίδεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να αναλάβει, όπως λέει, την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες της 17Ν. Ο «Λουκάς» της 17Ν πηγαίνει στη ΓΑΔΑ με ταξί από τον Πειραιά, παρουσιάζεται στον αξιωματικό υπηρεσίας και λέει ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλει να παραδοθεί.

2016: ο αστεροειδής με τον αριθμό «17473», που είχε ανακαλυφθεί το 1991, έτος θανάτου του θρυλικού ροκ σταρ Φρέντι Μέρκιουρι, ονομάστηκε «17473 Φρέντι Μέρκιουρι» από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Η ανακοίνωση για την ονοματοδοσία έγινε από τον κιθαρίστα των «Queen» και αστροφυσικό Μπράιαν Μέι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Ελβετία. Ο αστεροειδής αυτός είναι ένας πολύ σκοτεινός βράχος διαστήματος με διάμετρο περίπου τρία χιλιόμετρα, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Γεννήσεις

1847 – Τζέσε Τζέιμς, αμερικανός κακοποιός

1934 – Φρέντυ Γερμανός, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

1946 – Φρέντι Μέρκιουρι, βρετανός τραγουδιστής

1951 – Μάικλ Κίτον, αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1857 – Ογκίστ Κοντ, γάλλος κοινωνιολόγος

1944 – Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ελληνίδα αντιστασιακή

1997 – Μητέρα Τερέζα, αλβανή ιεραπόστολος

2006 – Απόστολος Σουγκλάκος, έλληνας παλαιστής και ηθοποιός

2007 – Νίκος Νικολαΐδης, έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας

Σήμερα γιορτάζουν

Ζαχαρίας, Ζαχαρένια

Παγκόσμιες Ημέρες – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας
Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού