Στις 26 Αυγούστου 1910, γεννιέται στα Σκόπια μια γυναίκα που θα γινόταν παγκοσμίως γνωστή ως Μητέρα Τερέζα. Το όνομα της ήταν Αγνή Γκοντζά Μπογιατζίου, και από μικρή ηλικία ανέπτυξε ένα βαθύ αίσθημα καλοσύνης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους της. Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της πίστης και της φιλανθρωπίας, αφήνοντας την πατρίδα της για την Ιρλανδία και έπειτα την Ινδία, όπου ίδρυσε το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας το 1950.

Το έργο της Μητέρας Τερέζας επικεντρώθηκε στους φτωχούς και τους αρρώστους της Καλκούτας, και με την αφοσίωσή της κατάφερε να αγγίξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Το 1979, το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε να αναγνωρίσει την προσφορά της, αν και η ίδια το δέχτηκε με ταπεινοφροσύνη, επιμένοντας ότι ο πραγματικός έπαινος ανήκει στους φτωχούς.

Παρά τις διαφωνίες γύρω από τη μέθοδο και τις απόψεις της, η Μητέρα Τερέζα αναγνωρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η Αγιοποίησή της το 2016 από τον Πάπα Φραγκίσκο επισημοποίησε την αγιοσύνη της και επισφράγισε την κληρονομιά της, που συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί όσους αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των άλλων.

Τρεις παράξενες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για την Μητέρα Τερέζα:

  1. Ταπεινή αποδοχή του Νόμπελ: Όταν της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979, η Μητέρα Τερέζα εκτός του ότι το δέχτηκε με ταπεινότητα, αρνήθηκε το επίσημο δείπνο που συνήθως ακολουθεί την τελετή. Αντ’ αυτού, ζήτησε τα χρήματα να διατεθούν στους φτωχούς της Καλκούτας.
  2. Επιστολές αμφιβολίας: Παρότι ήταν γνωστή για την ακλόνητη πίστη της, αργότερα ανακαλύφθηκαν επιστολές της όπου εκφράζει βαθιές αμφιβολίες για την πίστη της και την παρουσία του Θεού στη ζωή της. Αυτές οι επιστολές παραμένουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της προσωπικής της ζωής.
  3. Ένα μικρό μπλε περίγραμμα: Το χαρακτηριστικό της λευκό σάρι με το μπλε περίγραμμα δεν ήταν τυχαίο. Το μπλε χρώμα, συμβολίζει την αγνότητα και την ευλάβεια ενώ είναι επίσης συνδεδεμένο με την Παναγία. Το σάρι ήταν επίσης κατασκευασμένο από βαμβάκι, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως από τους φτωχούς στην Ινδία. Το ένδυμα αυτό έγινε το επίσημο ένδυμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, του τάγματος που ίδρυσε, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα φιλανθρωπίας και ταπεινότητας παγκοσμίως.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1071: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, Ρωμανός Δ’ Διογένης, γνωρίζει καταστροφική ήττα στη Μάχη στο Μαντζικέρτ της Αρμενίας από τους Σελτζούκους Τούρκους του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν. Με τη νίκη τους αυτή, οι Οθωμανοί κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της Μικράς Ασίας.

1346: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κανόνι σε μάχη. Το κατέχουν οι Άγγλοι του Εδουάρδου Γ’, που τους βοηθά να νικήσουν τις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά, Φίλιππου ΣΤ’, στη μάχη του Κλεσί.

1910: Ανακοινώνεται η χρησιμότητα των Ακτίνων Χ στη διερεύνηση των ασθενειών του λάρυγγα.

1920: Οι Αμερικανίδες εξασφαλίζουν το δικαίωμα της ψήφου με τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

mini cooper

1959: Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός, Άλεκ Ισιγώνης.

1962: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο «Mariner ΙΙ», για να εξερευνήσει την Αφροδίτη.

1968: Οι Beatles κυκλοφορούν το «Hey Jude», το πρώτο τραγούδι τους με τη δική τους δισκογραφική εταιρία, την Apple. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ροκ μουσικής. Γράφτηκε από τον Paul McCartney για να προσφέρει παρηγοριά στον γιο του John Lennon, Julian, κατά τη διάρκεια του διαζυγίου των γονιών του. Μάλιστα, το αρχικό όνομα του τραγουδιού ήταν «Hey Jules».

1983: Ψηφίζεται στο τμήμα διακοπών της ελληνικής Βουλής το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.

1998: Η διεθνής κρίση που ταλανίζει τα χρηματιστήρια επηρεάζει και τη δραχμή, που δέχεται ισχυρό πλήγμα στην αγορά συναλλάγματος. Η υποστήριξη της δραχμής στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα κατακτώντας για 3η φορά τον τίτλο.

Γεννήσεις

1740 – Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ, γάλλος εφευρέτης

1743 – Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, γάλλος χημικός

1910 – Μητέρα Τερέζα, αλβανή ιεραπόστολος

1943 – Δάκης, έλληνας τραγουδιστής

1980 – Μακόλεϊ Κάλκιν, αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1919 – Γεώργιος Σουρής, έλληνας ποιητής

2019 – Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος Γαρύφαλλος, έλληνας Ορθόδοξος ιερέας και μητροπολίτης

Γιορτές

Αδριανός, Αδριανή, Ναταλία