Δρακόντεια ήταν χθες τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Βατικανό για την τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και αρχηγούς ξένων κρατών και κυβερνήσεων να την παρακολουθούν.
Οι πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, πήγαιναν από το πρωί στον τάφο της Μητέρας Τερέζας στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας, για να γιορτάσουν την αγιοποίηση της «αγίας των απόκληρων». Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της ιεραποστολής όπου αναπαύεται, σε έναν τάφο που οι μοναχές διακοσμούν καθημερινά με ένα απόφθεγμά της, γραμμένο με πέταλα λουλουδιών.
Λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τελέστηκε στην Καλκούτα μια ειδική λειτουργία στη μνήμη της Μητέρας Τερέζας.
«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της μητέρας Τερέζας». «Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.
«Είναι μια ημέρα εορταστική, μια μέρα που εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, μια μέρα πολλαπλώς ευλογημένη», δήλωσε η αδελφή Μαίρη Λάιζα. «Οι Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας αποφάσισαν να μετατρέψουν τη σημερινή ημέρα σε γιορτή για να προωθήσουν τον σκοπό» της Μητέρας Τερέζας «που ήταν να υπηρετεί τους φτωχούς, τους ετοιμοθάνατους, τους ασθενείς. Θα παρακολουθήσουμε ολόκληρη την τελετή στο Βατικανό», πρόσθεσε.
Στον χώρο είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν την τελετή αγιοποίησης από το Βατικανό.
Η Μητέρα Τερέζα, αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Σκόπια τον Αύγουστο του 1910 και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα. Το 1950 ίδρυσε στην Ινδία το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, που σήμερα αριθμεί 5.000 μοναχές οι οποίες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των φτωχών και ζουν με αυστηρή λιτότητα. Το 1979 η Μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και μετά τον θάνατό της, η Μητέρα Τερέζα είχε επικριθεί επειδή δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της στους πολιτικούς ηγέτες και δεν επιτέθηκε στις ρίζες της φτώχειας στον κόσμο. Γραπτά της που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής αισθανόταν ότι ο Θεός την είχε απορρίψει και η πίστη της είχε κλονιστεί τόσο που είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την ύπαρξή του.