Η αποκλιμάκωση μεταξύ Παρισιού και Αλγερίας αποδείχθηκε προσωρινή. Μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην Αλγερία, οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται εκ νέου σε φάση υψηλής διπλωματικής έντασης.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η αλγερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση να απελάσει δώδεκα εργαζομένους της γαλλικής πρεσβείας, δίνοντάς τους διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Παρίσι αντέδρασε άμεσα, με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό να δηλώνει ότι «Η Γαλλία είναι έτοιμη να απαντήσει χωρίς καθυστέρηση σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι απελάσεις».
«Ζητώ από τις αλγερινές Αρχές να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση απέλασης, η οποία δεν σχετίζεται με τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο Μπαρό σε γραπτή δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους. «Αν η απόφαση εφαρμοστεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε αμέσως», προειδοποίησε.
Η απόφαση της Αλγερίας φέρεται να αποτελεί αντίποινα για τη σύλληψη και προφυλάκιση ενός αλγερινού υπαλλήλου προξενικής Αρχής στη Γαλλία, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην απαγωγή του αλγερινού influencer Αμίρ Μπουχόρς, τον Απρίλιο του 2024, σε γαλλικό έδαφος.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας χαρακτήρισε τις εξελίξεις «απαράδεκτες και αδικαιολόγητες», προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στις αλγερινογαλλικές σχέσεις και διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να αφήσει το περιστατικό «χωρίς συνέπειες».
Σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Εισαγγελέα (PNAT), τρεις άνδρες, ανάμεσά τους και εργαζόμενος του αλγερινού προξενείου, έχουν τεθεί υπό ποινική δίωξη για «σύλληψη, απαγωγή, κράτηση ή αυθαίρετη φυλάκιση ατόμου, με σύνδεση σε τρομοκρατική ενέργεια». Η απελευθέρωση του Μπουχόρς πραγματοποιήθηκε πριν από την παρέλευση επτά ημερών από την εξαφάνισή του.