Όταν η Ford έβαλε στο περιθώριο συμβολικά της μοντέλα όπως το Fiesta και το Focus, αποφασίζοντας να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (BEV), οι παραδοσιακοί φίλοι της ιστορικής μάρκας είναι αλήθεια πως δεν ενθουσιάστηκαν. Πόσο μάλλον, όταν η μάρκα παρουσίασε το Explorer, ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, χτισμένο πάνω στην αρθρωτή πλατφόρμα ΜΕΒ της …VW, με την οποία η Ford συνεργάζεται (στον τεχνολογικό τομέα) εδώ και χρόνια.

Το ηλεκτρικό Explorer σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε εξολοκλήρου στην Ευρώπη, ενώ κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας, το οποίο από το 1930 μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια οχήματα.

Με μια ματιά

Όπως είναι φυσικό, το Explorer διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με το VW ID.4, (με αφετηρία το κλειδί) αλλά διαφέρει σαφώς στην εξωτερική εμφάνιση όπου η λιτή σχεδίαση δίνει επιβλητικότητα στο δυο όγκων αμάξωμα.
Με μήκος 4,5 μέτρα, μικρό πίσω πρόβολο, τροχούς 20 ιντσών και ύψος από το έδαφος 193 χλστ, το αμερικάνικο μοντέλο με προορισμό την Ευρωπαϊκή αγορά είναι πιο SUV παρά crossover και δείχνει έτοιμο και για εκτός δρόμου περιηγήσεις.

Στο εσωτερικό, οι ομοιότητες με το ID περιορίζονται στον επιλογέα ταχυτήτων και τους μοχλοδιακόπτες πίσω από το «τετραγωνισμένο» τιμόνι, τους διακόπτες πάνω σε αυτό και τον διπλό (και ιδιαίτερα δύσχρηστο) διακόπτη για την λειτουργία των εμπρός και πίσω ηλεκτρικών παραθύρων.
Η καλή ποιότητα υλικών και συναρμογής υπόσχονται αντοχή στη χρήση και τον χρόνο, ενώ το ταμπλό εκτός από κομψό αποδεικνύεται και λειτουργικό. Έξυπνη είναι και η λύση της κινούμενης πάνω κάτω οθόνης πολυμέσων μεγέθους 14,6 ιντσών, που όταν κατέβει στο πιο χαμηλό σημείο δημιουργεί μια κρυφή θήκη χρήσιμη για μικροπράγματα. Από την οθόνη αυτή ελέγχονται δια της αφής οι περισσότερες λειτουργίες του οχήματος συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποβοήθησης, αλλά και του κλιματισμού. Εδώ θα σημειώσουμε πως η έλλειψη φυσικών διακοπτών αφήνει τον χειριστή έρμαιο της οθόνης, η οποία αν μπλοκάρει (δεν είναι κάτι απίθανο στα ηλεκτρονικά συστήματα), χαιρετίσματα…
Στο πάνω μέρος του ταμπλό υπάρχει η καθιερωμένη πλέον ηχομπάρα της μάρκας, ενώ πίσω από το τιμόνι μια έγχρωμη ψηφιακή οθόνη 5 ιντσών αφορά το καντράν βασικών ενδείξεων.

Οι χώροι είναι περισσότεροι από όσους θα περίμενε κανείς για ένα όχημα του μήκους που έχει το Explorer, αλλά και του μεταξονίου των 2.767 χλστ. Τέσσερις έως και πέντε ενήλικες θα βολευτούν εύκολα στην καμπίνα με τους πίσω να έχουν «αέρα» τόσο για τα γόνατα όσο και για τα κεφάλια. Επαρκέστατος είναι και ο τετραγωνισμένος χώρος αποσκευών (530 έως 1.460 – με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα – λίτρα), ενώ περισσεύουν οι θέσεις για μικροαντικείμενα, με καλύτερο αυτόν ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα χωρητικότητας έως 17 λίτρα.

Στα συν και ο πλούσιος εξοπλισμός (ειδικά στην έκδοση Premium που οδηγήσαμε) με ηλεκτρομηχανισμούς για τα δερμάτινα σπορ καθίσματα (Sensico), λειτουργία μασάζ, , φώτα LED, θύρες type C, ασύρματη φόρτιση κινητού, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, κ.ά. Στα μείον, τι άλλο; Η έλλειψη ρεζέρβας.

Κινητήριο σύστημα

Το Explorer της δοκιμής μας, κινείται από ένα ηλεκτροκινητήρα 286 ίππων (ροπή 545 Nm) τοποθετημένο στον πίσω άξονα, στους τροχούς του οποίου μεταφέρεται και η κίνηση μέσω αυτόματου κιβωτίου μιας σχέσης (με επιλογή λειτουργίας μέγιστης ανάκτησης ενέργειας).
Πηγή ενέργειας του ηλεκτροκινητήρα στην έκδοση της δοκιμής μας, μια extended range μπαταρία υψηλής τάσης με χημεία NMC και ωφέλιμη χωρητικότητα 77 kWh (μικτή: 82 kWh). Για τη φόρτιση τα 135 kW της μέγιστης ισχύος που προσφέρει το ηλεκτρικό κύκλωμα των 400V του νέου Explorer σε ταχυφορτιστή DC, αποδεικνύονται επαρκή ώστε η φόρτιση από το 10% στο 80% να επιτυγχάνεται σε μόλις 28 λεπτά, ενώ σε wall box (11 kW) για πλήρη φόρτιση (0-100%) απαιτούνται 8 ώρες & 15 λεπτά.

Η γραμμική λειτουργία του κινητήρα επαρκεί για την αξιοπρεπέστατη διαχείριση του βάρους 2 τόνων αμαξώματος, δίνοντας στο ηλεκτρικό SUV επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,4 δλ. και τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.
Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προφίλ λειτουργίας (eco, sport, normal) συν μια συνδυαστική (individual) οι οποίες επηρεάζουν και την λειτουργία του τιμονιού.

Από τη θέση του οδηγού

Από την πρώτη επαφή με την θέση του οδηγού, αντιλαμβάνεσαι ότι, παρά την συγγένεια με το ID, το Explorer είναι οδηγικά ένα καθαρόαιμο Ford, όπως άλλωστε όλα τα μοντέλα της μάρκας τα τελευταία 10 χρόνια.
Ιδανική θέση οδήγησης, άπλετη περιφερειακή ορατότητα, άψογη εργονομία (εκτός από τα πλήκτρα των ηλεκτρικών παραθύρων), ανατομικά καθίσματα με ενσωματωμένα προσκέφαλα και ευανάγνωστες οθόνες, συνθέτουν ένα οδηγοκεντρικό όχημα, που πάνω από όλα δίνει άφθονη οδηγική ευχαρίστηση ανεξαρτήτως διαδρομής και ρυθμού.

Πέραν αυτού, οι μηχανικοί της Ford έβαλαν στην πλατφόρμα ΜΕΒ τις δικές τους καθοριστικές πινελιές σε ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης, αλλοιώνοντας προς το καλύτερο την οδική συμπεριφορά και την οδηγική αίσθηση σε σχέση με το ID.
Το Explorer είναι ένα συμπαγές σε αίσθηση όχημα, με σύστημα διεύθυνσης που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας και λειτουργία ανάρτησης μακράν καλύτερη από αυτή που συνήθως έχουν τα βαριά ηλεκτρικά οχήματα. Αποτελεσματικότητα και άνεση (παρά τα χαμηλού προφίλ ελαστικά) συνδυάζονται ιδανικά ακόμα και σε κακοτράχαλους δρόμους. Επιπλέον, η ευελιξία του (κύκλος στροφής 9,7 μέτρα) θυμίζει τις Mercedes του παρελθόντος που έγραφαν κύκλο μέσα σε …ασανσέρ, αλλά στην περίπτωση Explorer η σαφήνεια και η αίσθηση αγγίζουν τα όρια της κατηγορίας GTI.

Με μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης παρά την κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, το SUV της δοκιμής μας ακολουθεί πιστά την τροχιά που θα επιλέξει ο οδηγός του και δεν «ταράζει» ακόμα κι όταν κληθούν να επέμβουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πρόσφυσης που είναι απολύτως διακριτικά και ποτέ δεν θα ξαφνιάσουν τους επιβάτες.

Οδηγώντας σχεδόν πάντα με το προφίλ eco, δεν λείπει η ζωηράδα του κινητήρα, ούτε και η αίσθηση του τιμονιού, ενώ περισσεύουν αποθέματα ενέργειας, που γίνονται ακόμα πιο υπολογίσιμα αν ο επιλογέας ταχυτήτων τοποθετηθεί στην θέση Β (μέγιστη ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση). Εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οδήγηση με ένα πεντάλ, αλλά η αίσθηση επιβράδυνσης αυξάνει όσο από το προφίλ eco «ανεβαίνουμε” στο προφίλ sport. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από αύξηση της αυτονομίας επιτυγχάνει και μειωμένη φθορά στα υλικά των φρένων που σε κάθε περίπτωση κρίνονται επαρκέστατα για τις επιδόσεις και το βάρος του οχήματος.

Όμως, αυτό που μας κέρδισε στο Explorer (και μας έκανε λιγότερο επιφυλακτικούς σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση), είναι η βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εξασφαλίζει αυτονομία 500 χιλιομέτρων σε μικτό κύκλο κίνησης, με μέση κατανάλωση στα πολλά χιλιόμετρα της δοκιμής μας 15,1kwh/100χλμ. Η τιμή αυτή – αν ξεχαστείς – μπορεί να ανέβει στις 16 έως 17 kwh/100 χλμ, αλλά και πάλι η αυτονομία δεν σου βάζει …θηλιά στο λαιμό.

Κλείνοντας την περιγραφή των εντυπώσεών μας από την εμπειρία μας με το ηλεκτρικό SUV της Ford, ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί η πανοραμική ηλιοροφή επέτρεπε να περάσει στην καμπίνα μεγάλο μέρος της θερμότητας του ήλιου, την ώρα που η «συγγενής» Mustang διαθέτει ηλιοροφή που ακουμπώντας το χέρι σου μεσοκαλόκαιρο, νομίζεις πως έπιασες ψυγείο.

Δια ταύτα

Με όχι ιδιαίτερη χαρά οφείλω να ομολογήσω ότι, το Ford Explorer με έκανε λιγότερο ηλεκτροσκεπτικιστή. Άψογο σχεδιαστικά, με ανέλπιστη διαχείριση ενέργειας και προσανατολισμένο στην ικανοποίηση του οδηγού, αποδεικνύεται μια από τις κορυφαίες προτάσεις ανάμεσα στα πολλά πλέον αμιγώς ηλεκτρικά, μεσαία SUV της αγοράς. Είναι ένα από τα λίγα ηλεκτρικά που – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να είναι το μοναδικό όχημα μιας οικογένειας, εξυπηρετώντας ποικίλες δραστηριότητες.
Όμως, επειδή το φθηνό, καλό και μπόλικο δεν έχει εφευρεθεί ακόμα, η τιμή (48.700, ή 51.400 της έκδοσης που οδηγήσαμε) «τσούζει» ακόμα και με την κρατική επιδότηση που είναι (για όσους προλάβουν) 9.000 ευρώ.

Υπέρ

  • Λιτή Σχεδίαση
  • Ποιότητα υλικών/συναρμολόγησης
  • Τεχνολογία – Εξοπλισμός
  • Ισχύς-επιδόσεις
  • Χώροι επιβατών – αποσκευών
  • Θέση οδήγησης – Ορατότητα
  • Άνεση
  • Πρόσφυση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Εγγύηση μπαταρίας 8 ετών

Κατά

  • Έλλειψη ρεζέρβας
  • Μη ρυθμιζόμενη ανάκτηση
  • Θερμομόνωση ηλιοροφής
  • Διαχείριση ηλεκτρικών παραθύρων
  • Έλλειψη φυσικών διακοπτών

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατηγορία: 5θυρο, 5θέσιο, μεσαίο επιβατικό SUV
Διαστάσεις: 4.468×1.870×1.630 χλστ.
Μεταξόνιο: 2.767 χλστ
Χώρος αποσκευών: 536 / 1.422 λτ
Βάρος: 2.090 κιλά
Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας μονίμου μαγνήτη
Ισχύς: 286 ίπποι
Ροπή (Nm): 545
Μπαταρία: Ιόντων λιθίου 82,0 KWh (ωφέλιμη 77,0 KWh) – 400V
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: Αυτόματο μιας σχέσης
Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα McPherson / Πίσω Πολλαπλών συνδέσμων
Τροχοί: 235/50/20 εμπρός – 255/45/20 πίσω
Φρένα: Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι Εμπρός & Πίσω
Σύστημα διεύθυνσης: Ηλεκτρική υποβοήθηση με κύκλο στροφής 9.7 μ.
Επιτάχυνση 0-100 (χλμ/ώρα): 6.4΄΄
Τελική ταχύτητα: 180 χλμ/ώρα
Ηλεκτρική αυτονομία (δοκιμής): 500 χλμ
Κατανάλωση ενέργειας (δοκιμής): 15,1 kWh/100 χλμ
Μέγιστη ισχύς φόρτισης: 135 KW
Διάρκεια φόρτισης μπαταρίας: 0-100% (wallbox 11KW) 8ω15΄, 10 – 80% (φορτιστής DC 135 KW) 28΄
Εγγύηση μπαταρίας: 8ετής ή 160.000 χλμ
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: Από 48.700 ευρώ (αυτ/το δοκιμής-Premium 51.400 ευρώ) χωρίς κρατική επιδότηση