Σε μια τολμηρή και άκρως κινηματογραφική επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, άγνωστοι εισβάλουν σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο και αρπάζουν ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο – τον εμβληματικό πίνακα «Η Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ. Το θράσος των κλεφτών ήταν ασύλληπτο, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά, κατάφεραν να αρπάξουν όχι μόνο τον πασίγνωστο πίνακα αλλά και ένα ακόμη ανεκτίμητο έργο του Μουνκ, την «Παναγία».

Το πρωτοφανές αυτό χτύπημα συνέβη μέρα μεσημέρι, με τους κλέφτες να εισβάλλουν στο μουσείο οπλισμένοι, απειλώντας το προσωπικό και τους επισκέπτες. Χωρίς να χάνουν χρόνο, αφαίρεσαν τους πίνακες από τους τοίχους και εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους σοκαρισμένους αυτόπτες μάρτυρες και έναν ολόκληρο κόσμο να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο… ξανά!

Η πρώτη κλοπή του «Η Κραυγή» είχε συμβεί το 1994, όταν οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την αποδιοργάνωση των αρχών κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λιλιάμερ. Παρά την επιστροφή του πίνακα λίγους μήνες αργότερα, η επαναληπτική κλοπή το 2004 έθεσε ξανά σε αμφισβήτηση τα μέτρα ασφαλείας των μουσείων, δημιουργώντας πανικό και ανασφάλεια στον κόσμο της τέχνης.

Οι Αρχές εξαπέλυσαν εντατική επιχείρηση για την ανεύρεση των έργων και τη σύλληψη των δραστών, αλλά οι μέρες περνούσαν χωρίς κανένα ίχνος των έργων τέχνης. Η υπόθεση μετατράπηκε σε ένα διεθνές θρίλερ, με τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν κάθε κίνηση και τον κόσμο να ανησυχεί για την τύχη των ανεκτίμητων αυτών έργων τέχνης.

Τελικά, μετά από δύο χρόνια έντονων ερευνών τα έργα επέστρεψαν επιτέλους στη θέση τους, χωρίς να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, αυτή η δεύτερη κλοπή του έργου «Η Κραυγή» θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο τολμηρές κλοπές στην ιστορία της τέχνης, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι πιο εμβληματικοί θησαυροί του κόσμου δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλείς.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1485: Με τη μάχη του Μπόσγουορθ λήγει ο Πόλεμος των Ρόδων μεταξύ των Οίκων του Γιορκ και του Λάνκαστερ στην Αγγλία.

1716: Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα, την οποία υπερασπίζουν βενετικά στρατεύματα υπό τον Σάξονα κόμη Σούλεμπουργκ και λύουν την πολιορκία της.

1864: Δώδεκα κράτη υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.

1923: Η μεγαλύτερη σε έκταση και μαχητικότητα απεργία που έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι καταστέλλεται βίαια από στρατό και αστυνομία. Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Βασικά αιτήματα, η αύξηση των ημερομισθίων, η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας -ιδιαίτερα για τους ανήλικους εργαζομένους- η επαναπρόσληψη των απολυμένων κ.ά.

1950: Η Αλθέα Γκίμπσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή σε περιοδεία τένις στις ΗΠΑ.

1952: Αρχίζει η περίφημη Δίκη των Αεροπόρων. Με την ονομασία αυτή μένει στην ιστορία η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτών, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

1996: Φρίκη στο Βέλγιο από την αποκάλυψη της δολοφονίας 16 παιδιών (και σεξουαλικής κακοποίησής τους) από κύκλωμα παιδεραστών με επικεφαλής το Μαρκ Ντιτρού και κάλυψη από ανώτερες Αρχές.

1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη.

2004: Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους τον πασίγνωστο πίνακα «Η Κραυγή».

Γεννήσεις

1862 – Κλοντ Ντεμπισί, γάλλος συνθέτης που άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική, πάνω στους οποίους βάδισαν πολλοί μεταγενέστεροι συνθέτες (Βέμπερν, Μεσιάν, Μπουλέζ κ.ά.). Οι μουσικολόγοι τον εντάσσουν στο κίνημα του μουσικού ιμπρεσιονισμού, αν και ο ίδιος απέρριπτε αυτή την προσέγγιση.

1920 – Ντέντον Κούλεϊ, αμερικανός χειρουργός ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

1921 – Ντίνος Δημόπουλος, έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας

1963 – Τόρι Έιμος, αμερικανίδα τραγουδίστρια

1995 – Ντούα Λίπα, αλβανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1935 – Παύλος Κουντουριώτης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

2014 – Εμμανουήλ Κριαράς, έλληνας φιλόλογος