Στις 20 Αυγούστου 1940, ο Λέων Τρότσκι, ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες της Ρωσικής Επανάστασης, έπεσε θύμα μιας από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στην ιστορία. Ο πρώην σύμμαχος του Λένιν και αρχιτέκτονας του Κόκκινου Στρατού, είχε βρει καταφύγιο στο Μεξικό, αποφεύγοντας τις θανατηφόρες εκκαθαρίσεις του Ιωσήφ Στάλιν. Ωστόσο, η σκιά του τον καταδίωξε ακόμη κι εκεί.

Ο δολοφόνος του Τρότσκι, Ραμόν Μερκαντέρ, ένας ισπανός κομμουνιστής πράκτορας που δρούσε υπό τις διαταγές του Στάλιν, εισήλθε στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι είναι μεγάλος θαυμαστής ότι θέλει να του δείξει μια μελέτη. Τη στιγμή που ο Τρότσκι διάβαζε τις σημειώσεις του Μερκαντέρ, αυτός τον χτύπησε στο κεφάλι με έναν παγοκόφτη. Παρά το σοβαρό τραύμα, ο Τρότσκι δεν πέθανε αμέσως και κατάφερε να φωνάξει βοήθεια, αλλά η μοίρα του είχε ήδη καθοριστεί.

Ο θάνατος του Τρότσκι δεν ήταν απλώς η εξόντωση ενός ανθρώπου, αλλά ένα τελικό πλήγμα στις ελπίδες όσων πίστευαν στην επαναστατική του ιδεολογία. Ο Στάλιν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του, βλέποντας στον Τρότσκι έναν επικίνδυνο αντίπαλο, έναν άνθρωπο που συνέχιζε να ασκεί κριτική στις πολιτικές του και να προσελκύει οπαδούς από όλο τον κόσμο. Η εξόντωση του Τρότσκι ήταν η επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Στάλιν στο κομμουνιστικό κίνημα.

Η ιδεολογία του Τρότσκι, που ονομάζεται «τροτσκισμός» βασιζόταν κυρίως στην διαρκή επανάσταση. Υποστήριζε ότι ο σοσιαλισμός πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και έτσι η σοσιαλιστική επανάσταση δεν πρέπει να σταματά σε μία μόνο χώρα, αλλά πρέπει να συνεχίζεται διεθνώς μέχρις ότου ο καπιταλισμός ανατραπεί παγκοσμίως.

Ο Τρότσκι πίστευε επίσης σε μια εργατική δημοκρατία, όπου η εξουσία θα ανήκε στα σοβιέτ (τοπικά συμβούλια εργατών, αγροτών και στρατιωτών που δημιουργήθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης) και όχι σε μια γραφειοκρατία. Ήταν αντίθετος με τον σταλινισμό και τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της Σοβιετικής Ένωσης, θεωρώντας τον Στάλιν υπεύθυνο για προδοσία της Οκτωβριανής Επανάστασης και για την εκφυλιστική πορεία της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία της δολοφονίας του αποτελεί ένα παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησαν κομμουνιστικά καθεστώτα προκειμένου να εξοντώσουν πολιτικούς αντιπάλους.

3 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Τρότσκι:

  1. Μετά το θάνατό του, το αρχείο του Τρότσκι, έκρυψαν και φύλαξαν στην Ελλάδα, υπό άκρα μυστικότητα, το ζεύγος Νίτσα και Χρήστος Τσαγανέα.
  2. Ο Τρότσκι υποστήριξε την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο ως μέρος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες της εποχής του και θεωρούσε ότι η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη και αποδοτική κοινωνία.
  3. Είχε αλλάξει το όνομά του. Το πραγματικό όνομα του Λέων Τρότσκι ήταν Λεβ Νταβίντοβιτς ΜπρονστάΪν. Το όνομα “Τρότσκι” το πήρε από έναν διοικητή φυλακών στην Οδησσό, ενώ ήταν φυλακισμένος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1866: Σε Γενική Συνέλευση των Κρητών στα Σφακιά, αποφασίζεται η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Αρχίζει η Κρητική Επανάσταση, που θα διαρκέσει έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

μονα λισα

1911: Ένας ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1959: Η Χαβάη γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.

1970: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

1975: Οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων στην Κούβα.

1986: Ο Αόρατος Θάνατος στο Καμερούν: Η τραγωδία της λίμνης Νίος κοστίζει τις ζωές 1.700 ανθρώπων. Στις 21 Αυγούστου 1986, μια άγνωστη μέχρι τότε φυσική καταστροφή σόκαρε το Καμερούν και τον υπόλοιπο κόσμο. Στα βορειοδυτικά της χώρας, η ηφαιστειακή λίμνη Νίος μετέτρεψε μια ήσυχη νύχτα σε εφιάλτη, όταν απελευθερώθηκαν ξαφνικά τοξικά αέρια, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO2), από τα βάθη της. Η έκλυση του αερίου, χωρίς καμία προειδοποίηση, σχημάτισε ένα αόρατο νέφος θανάτου που κατέκλυσε τα γύρω χωριά.

Λίμνη Νίος

Μέσα σε λίγες ώρες, περίπου 1.700 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα πέθαναν ακαριαία από ασφυξία, καθώς το βαρύ αέριο, που ήταν αόρατο και άοσμο, εκτοπίστηκε από τα νερά και κάλυψε την επιφάνεια της περιοχής. Η καταστροφή αυτή, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο σπάνιες και ανεξήγητες φυσικές τραγωδίες, άφησε πίσω της μια πληγωμένη κοινότητα και ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως. Η λίμνη Νίος έγινε τότε σύμβολο της καταστροφικής δύναμης της φύσης και της ανθρώπινης ανημπόριας μπροστά σε αυτή.

1992: Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, που εκδηλώθηκε από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ 1996

2004: O Πύρρος Δήμας, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο και γίνεται ο μοναδικός αρσιβαρίστας με τρία χρυσά (1992, 1996, 2000) και ένα χάλκινο (2004).

Σοφία Μπεκατώρου - Αμαλία Τσουλφά

2004: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αμαλία Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου 470 της ιστιοπλοΐας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Τασούλα Κελεσίδου στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στη δισκοβολία.

Γεννήσεις

Νίκος Βέρτης

1945 – Βασίλης Πολυδούρης, ελληνοαμερικανός συνθέτης

1953 – Τζο Στράμερ, βρετανός μουσικός

1967 – Μιχάλης Μυτακίδης (B.D. Foxmoor), έλληνας ράπερ

1973 – Σεργκέι Μπριν, ρώσος επιστήμονας και επιχειρηματίας

1976 – Νίκος Βέρτης (κατά κόσμον Νίκος Αρβανιτίδης), έλληνας τραγουδιστής

1986 – Γιουσέιν Μπολτ, τζαμαϊκανός αθλητής

1988 – Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, πολωνός ποδοσφαιριστής

1991 – Δήμητρα Παπαδέα (Demy), ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1823 – Μάρκος Μπότσαρης, έλληνας στρατηγός

1940 – Λέων Τρότσκι, ρώσος πολιτικός

1951 – Γρηγόριος Εμπεδοκλής, έλληνας τραπεζίτης, ιδρυτής της Εμπορικής Τράπεζας το 1907

2012 – Μιχάλης Μενιδιάτης, έλληνας τραγουδιστής