Στις 25 Αυγούστου 2001, ο κόσμος της μουσικής συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της νεαρής και ταλαντούχας τραγουδίστριας Aaliyah (Αλίγια Ντέινα Χόθον), η οποία έχασε τη ζωή της σε ηλικία μόλις 22 ετών. Η τραγική αυτή στιγμή συνέβη όταν το μικρό αεροσκάφος που τη μετέφερε από τις Μπαχάμες, μετά από τα γυρίσματα του μουσικού της βίντεο για το τραγούδι «Rock the Boat», συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του «Μαρς Χάρμπορ».

Το αεροσκάφος ήταν υπερφορτωμένο, και η αστοχία του πιλότου να αντιμετωπίσει την κατάσταση οδήγησε στη συντριβή. Εκτός από την Aaliyah, σκοτώθηκαν και αρκετά μέλη της ομάδας της δισκογραφικής της εταιρείας. Η απώλεια της Aaliyah δεν σήμαινε μόνο το τέλος μιας ελπιδοφόρας καριέρας, αλλά και το πρόωρο σβήσιμο ενός ανερχόμενου αστεριού που είχε ήδη καταφέρει να επηρεάσει βαθιά τον χώρο της R&B μουσικής.

Η Aaliyah, γνωστή για τις επιτυχίες της όπως το «Try Again» και το «Are You That Somebody?», θα μείνει για πάντα στη μνήμη των θαυμαστών της ως μια καλλιτέχνιδα που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το τεράστιο δυναμικό της.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1898: Σφαγιάζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους, 700 Έλληνες και 17 Άγγλοι. Η σημερινή κεντρική «οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάστηκε έτσι από αυτό το γεγονός.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακηρύσσεται από τη Βουλή άξιος ευεργέτης και σωτήρας για την «Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών».

1928: Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών στους αγώνες ποδοσφαίρου Άρσεναλ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι – Σουόνσι Τάουν. Οι γηπεδούχοι φορούν νούμερα από 1 μέχρι 11 και οι φιλοξενούμενοι από 12 μέχρι 22.

1944: Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Παρίσι ενώ η Ρουμανία κηρύσσει πόλεμο με τη Γερμανία.

1960: Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των 17ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο «Ολυμπιακός Ύμνος» του Σπύρου Σαμάρα, που είχε αναγνωριστεί δυο χρόνια νωρίτερα από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4.733 αθλητές και 610 αθλήτριες από 84 κράτη σε 17 αθλήματα.

voyager 2

1989: Το διαστημικό σκάφος «Voyager 2» πραγματοποιεί την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ποσειδώνα.

2001: Σκοτώνεται η αμερικανίδα τραγουδίστρια, Aaliyah (Αλίγια Ντέινα Χόθον) καθώς και αρκετά μέλη της δισκογραφικής της εταιρείας, καθώς το υπερφορτωμένο αεροσκάφος τους συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του «Μαρς Χάρμπορ» στις Μπαχάμες.

2004: Η Φανή Χαλκιά κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, κόβοντας πρώτη το νήμα του τερματισμού σε χρόνο 52.82. Την απόσυρσή της από την ενεργό δράση ανακοινώνει η Νίκη Ξάνθου, που αποκλείεται στο μήκος. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο της 11ης ιστιοδρομίας στα Μιστράλ Ανδρών.

2007: Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες. Οι πυρκαγιές του 2007 κατέκαψαν περισσότερα από 2.7 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι.

2021: Το OnlyFans ανακαλεί την απόφασή του να απαγορεύσει το πορνογραφικό περιεχόμενο, λέγοντας εν μέρει ότι η απαγόρευση «δεν απαιτείται πλέον λόγω των διαβεβαιώσεων των τραπεζικών εταίρων ότι το OnlyFans μπορεί να υποστηρίξει όλα τα είδη δημιουργών».

Γεννήσεις

1918 – Λέοναρντ Μπερνστάιν, αμερικανός μουσικός συνθέτης και μαέστρος

1930 – Σον Κόνερι, σκωτσέζος ηθοποιός και παραγωγός

1947 – Πάουλο Κοέλιο, βραζιλιάνος συγγραφέας

1954 – Έλβις Κοστέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντέκλαν Πάτρικ Μακ Μάνους, βρετανός ρόκερ

1958 – Τιμ Μπάρτον, αμερικανός σκηνοθέτης

Θάνατοι

1819 – Τζέιμς Βατ, σκωτσέζος εφευρέτης και μηχανικός

1867 – Μάικλ Φαραντέι, άγγλος φυσικός και χημικός

1908 – Ανρί Μπεκερέλ, γάλλος φυσικός

1984 – Τρούμαν Καπότε, αμερικανός συγγραφέας

1988 – Κώστας Ταχτσής, έλληνας συγγραφέας

2001 – Αλίγια Ντέινα Χόθον (Aaliyah), αμερικανίδα τραγουδίστρια

2002 – Γιάννης Γκιωνάκης, έλληνας ηθοποιός

2012 – ΝΙλ Άρμστρονγκ, αμερικανός αστροναύτης