Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι «δύσκολο να αφομοιωθεί» αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερη από την εναλλακτική των περισσότερων θανάτων και καταστροφών.

Σε συνέντευξη που δόθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ που επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Οι πλευρές παραμένουν «λίγο μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις από μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας παράγοντας αποτροπής για να μην ξαναρχίσουν οι μάχες.

Η Τουρκία επανειλημμένα έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τη Ρωσία και την Ουκρανία για ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως είχε φιλοξενήσει παρόμοιες συνομιλίες το 2022.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά στην διατλαντική ασφάλεια, ο Φιντάν είπε ότι αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη μετά την «τεράστια εξάρτησή» της από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Φιντάν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως οι «τεχνικές επίλυσης προβλημάτων» του Τραμπ και η νέα κυβέρνησή του θα μπορέσουν να βρουν μια λύση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας λόγω της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 το 2019.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία, αφού οι επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί υπονόμευσαν την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αποτρέψει τις απειλές.

Είπε επίσης ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Άχμέντ αλ Σάρα είναι στενός σύμμαχος με την Τουρκία, ανοίγουν τον δρόμο για περιφερειακή αστάθεια στο μέλλον.

Εάν η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θέλει να έχει «ορισμένες συνεννοήσεις» με το Ισραήλ, το οποίο όπως και η Τουρκία είναι γείτονας της Συρίας, τότε αυτό είναι δική της υπόθεση, πρόσθεσε.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα από το 2023, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, και έχει ζητήσει να συμμετάσχει σε μια υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, ενώ έχει επίσης σταματήσει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, ο Φιντάν δήλωσε ότι απαιτείται διπλωματία για την επίλυση της διαφοράς και ότι η Άγκυρα δεν θέλει να δει να πραγματοποιείται οποιαδήποτε επίθεση κατά του γειτονικού της Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ