Σαν σήμερα το 1885, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα δώρο φιλίας από το λαό της Γαλλίας προς το λαό της Αμερικής, φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Το άγαλμα είχε αποσυναρμολογηθεί σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε σε περισσότερα από 200 κιβώτια. Ο χαλκός και ο σίδηρος του αγάλματος επανασυναρμολογήθηκαν και παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά σε μια τελετή υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ, Γκρόβερ Κλίβελαντ.
Το άγαλμα της Ελευθερίας σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ-Ογκύστ Μπαρτολντί, με τη βοήθεια του μηχανικού Γκυστάβ Άιφελ. Αρχικά προοριζόταν να ολοκληρωθεί το 1876, για την 100ή επέτειο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά τελικά, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1884 στο Παρίσι και έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1885.
Η επίσημη τελετή έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1886. Το άγαλμα, που ήταν αρχικά χάλκινου χρώματος, σταδιακά απέκτησε την τρέχουσα πρασινογάλανη απόχρωσή του λόγω της πατίνας. Το Άγαλμα της Ελευθερίας έγινε φάρος ελπίδας για εκατομμύρια μετανάστες, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ελλήνων, που εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω του Ellis Island. Σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Αμερικής και συμβολίζει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1831: Εκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα.
1885: Το Άγαλμα της Ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
1900: Φωτίζονται με φωταέριο κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
1917: Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου δηλώνει ότι θεωρεί τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των συμμάχων.
1961: Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας, «Μον Παρνές», από τον υπουργό Προεδρίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1964: Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το ματς είναι στημένο, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1. Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.
1972: Πέντε άντρες του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Watergate της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.
1998: Θύματα άγριου ξυλοδαρμού σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων από μέλη της Χρυσής Αυγής, που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης, καθώς και ο αδιόριστος φιλόλογος, Γιάννης Καραμπατσόλης. Στις 24 Ιουνίου θα αναγνωριστεί ως έναν από τους δράστες ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση και στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 θα καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη.
2002: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, καταπέφτει στο όρος Βίγλα της Ανάφης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Δεύτερο ελικόπτερο του Κέντρου φτάνει στο σημείο της τραγωδίας και ανασύρει τα πτώματα. Το αεροσκάφος χάθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από την Ανάφη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ασθενή, προκειμένου να τη μεταφέρει στη Ρόδο και κατευθύνθηκε βόρεια αντί ανατολικά. Τα συντρίμμια εντοπίζονται πέντε ώρες αργότερα.
2012: Διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, επειδή στην προηγούμενη διαδικασία, τον Μάιο του ίδιου έτους, δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,7%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είναι: Ανεξάρτητοι Έλληνες (7,51%), Χρυσή Αυγή (6,92%), Δημοκρατική Αριστερά (6,25%) και ΚΚΕ (4,50%). ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκρότησαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
2017: Πραγματοποιείται η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στις 12 Φεβρουαρίου 2019. H ψήφισή της θα προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο χώρες, καθώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη (ή συνθήκη) και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον.
Γεννήσεις
1898 – Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ, Ολλανδός εικονογράφος
1920 – Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ γάλλος βιολόγος, ο οποίος διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία.
1922 – Λιλή Ζωγράφου, Ελληνίδα συγγραφέας
1929 – Τιγκράν Πετροσιάν, Σοβιετικός σκακιστής
1936 – Κεν Λόουτς, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
Θάνατοι
1996 – Τόμας Κουν, αμερικανός φιλόσοφος
2007 – Τζιανφράνκο Φερέ, Ιταλός σχεδιαστής μόδας
2019 – Στέλιος Βαμβακάρης, Έλληνας τραγουδοποιός