Ας είμαστε ειλικρινείς: Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση, σταθερά κίνητρα και την καθιέρωση ενός σχεδίου που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Είτε μόλις ξεκινάτε το ταξίδι σας είτε είστε ήδη βδομάδες μέσα στην προσπάθειά σας, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε με κάθε κόστος. Στην πραγματικότητα, δεν θα χάσετε ποτέ βάρος αν εξακολουθείτε να τις ακολουθείτε σε καθημερινή βάση.

Τρώτε ή τσιμπολογάτε ασυναίσθητα

Γυναίκα τρώει πρωινό

Σύμφωνα με το eatthis.com και την Victoria Brady, προσωπική προπονήτρια στο Fyt, τη μεγαλύτερη υπηρεσία προσωπικής προπόνησης στις ΗΠΑ που κάνει τη γυμναστική υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου επαγγελματία προσιτή σε όλους, το junk food και το τσιμπολόγημα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να παρεμποδίσετε την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους. Γιατί; Δεν παρακολουθείτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

«Ανεξάρτητα από το αν θεωρείται “υγιεινή” τροφή ή όχι, η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε μπορεί να γίνει κακό πράγμα», εξηγεί η Brady. «Αντιθέτως, εξασκηθείτε στον έλεγχο των μερίδων, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε πόσες θερμίδες καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ελαχιστοποιείτε την υπερκατανάλωση τροφής».

Παραλείπετε γεύματα

Ψητό κοτόπουλο

Η παράλειψη γευμάτων βάζει το σώμα σας σε «κατάσταση επιβίωσης», εξηγεί η Brady, πράγμα που σημαίνει ότι προσκολλάστε στις θερμίδες που καταναλώνετε προκειμένου να διατηρήσετε ενέργεια. «Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να κάνετε κακές διατροφικές επιλογές λόγω πείνας, όπως το να σταματήσετε σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού επειδή είναι η πιο γρήγορη επιλογή για να πάρετε ένα γεύμα», προσθέτει.

Πίνετε τις θερμίδες σας

Εορταστικό κοκτέιλ σαμπάνιας

Είτε πίνετε το αγαπημένο σας κοκτέιλ είτε ένα ποτήρι κρασί, να έχετε κατά νου ότι τα ποτά μπορεί να είναι γεμάτα με επιπλέον θερμίδες. «Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσες θερμίδες έχουν τα περισσότερα ποτά, μαζί με τα φορτία ζάχαρης που υπάρχουν στα ποτά για να έχουν καλύτερη γεύση», τονίζει η Brady. «Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικότερα, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας».

Δεν ξεκουράζεστε επαρκώς

Ύπνος

Μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας καλής νυχτερινής ξεκούρασης μετά τις προπονήσεις σας. Όσο πιο πολύ περιορίζετε την ξεκούρασή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να συγκεντρώσετε περιττά κιλά, σύμφωνα με έρευνες. «Το σώμα σας δεν μπορεί να ανακάμψει, ρίχνοντας την ορμονική σας ισορροπία και προκαλώντας την όρεξή σας, επειδή το σώμα τείνει να αποζητά υδατάνθρακες και τροφές με πολλές θερμίδες όταν στερείται ύπνου», εξηγεί η Brady.

Δίνετε προτεραιότητα στην άσκηση έναντι της διατροφής

Γυμναστική

Η γυμναστική είναι το κλειδί σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής ισορροπία μεταξύ του να κάνεις τόσο την άσκηση όσο και τη διατροφή κορυφαίες προτεραιότητες. Διότι, όπως λέει η Brady, δεν θα μπορέσετε να «ξεπεράσετε την άσκηση από μια κακή διατροφή».

Η ίδια εξηγεί, μάλιστα, πως «Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο κανόνας 80/20 για την απώλεια βάρους. Το 80% της απώλειας βάρους βασίζεται στο τι τρώτε, ενώ το υπόλοιπο 20% βασίζεται στο τι κάνετε, δηλαδή στην άσκηση» και προσθέτει «Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε την άσκηση μιας κακής διατροφής.

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό γυμνάζεστε, αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε θερμίδες, δεν θα χάσετε βάρος. Πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε και λίγοι είναι εκείνοι που κατανοούν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας προέρχεται από την άσκηση. Επομένως, για να χάσετε βάρος, πρέπει να εστιάσετε στη διατροφή σας και στην κατανάλωση θερμίδων».